ABN Amro-prof rendeert maximaal 400 procent per jaar

'Zo maar eens een optie kopen om te speculeren op een verwachte koersstijging of koersdaling leidt doorgaans tot niets.' Cees Dert, 's lands eerste optieprofessor - bij de Vrije Universiteit nog wel - , kan het weten....

Dat gaat ongeveer zo: Dert gaat er van uit dat de beurskoersen op lange termijn stijgen. Hij doet niet aan 'timen' - 'We zitten altijd in de markt' - en evenmin aan 'stockpicking'. Dat is de strategie.

En dan is er de computer. 'We hebben een computerprogramma ontwikkeld dat alle optieseries van bijvoorbeeld de AEX checkt op interessante mogelijkheden.' Dert koopt bijvoorbeeld een call optie oktober 525, die geld waard is indien de AEX-index hoger staat dan 525 punten. Tegelijkertijd schrijft hij een calloptie maart 525. 'Bij de verwachte stijging van de AEX-index stijgen beide opties, maar bij het aflopen van de call maart kan de ontvangen premie voor die optie in de zak worden gestoken.' Een kind kan de was doen. Maar er zijn 'talloze variaties op mogelijk', weet hij.

En als de AEX daalt? Dan heeft de belegger pech. Want 'op opties verlies of verdien je gemiddeld drie keer zoveel als op aandelen'.

Meer over