ABN Amro opnieuw in beklaagdenbank voor World Online

ABN Amro moet opnieuw voor de rechter verschijnen voor de rol die de bank heeft gespeeld bij de bekritiseerde beursgang van World Online....

Beide banken begeleidden in 2000 de beursgang van het internetbedrijf, die uitliep op een mislukking. Kort na de introductie stortte de koers van het aandeel in, vooral omdat bleek dat oprichtster Nina Brink van World Online een deel van haar belang al voor de beursgang had verkocht.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde in december dat World Online suggesties van Brink dat zij geen aandelen had verkocht, had moeten corrigeren. De twee banken werden door de rechter vrijgesproken. De zaak werd aangespannen door de VEB.

'Wij vinden dat de banken er nu te gemakkelijk afkomen', aldus adjunct-directeur F. van 't Groenewout van de VEB. Zij meent dat ABN Amro en Goldman Sachs eveneens de plicht hadden om de uitspraken van Brink recht te zetten. Bovendien verwijt zij ABN Amro dat de bank de koers van het aandeel World Online heeft opgejaagd door tijdens de eerste handelsdag een grote kooporder te plaatsen op de beurs.

Een woordvoerder van ABN Amro zei dat de bank 'zich gesterkt voelt door de eerdere uitspraak van de rechter'. 'We hebben alles gedaan om een succes te maken van de beursgang en betreuren het nog altijd dat dat door het omgeslagen beursklimaat niet gelukt is.'

Er moet nog worden vastgesteld hoeveel schadevergoeding World Online moet betalen. World Online werd eind 2000 ingelijfd door Tiscali. Dat Italiaanse bedrijf zal vooralsnog alleen opdraaien voor de schadevergoeding en heeft ook hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak. De VEB schat de schade zelf op 100 miljoen euro.

Meer over