ABN Amro koopt Britse ziekenhuizen

ABN Amro stapt in de psychiatrie en de hulp aan drugsverslaafden. De bank telde dinsdag 875 miljoen pond (1,3 miljard euro) neer voor de overname van de Britse Priory Group, een keten van particuliere psychiatrische klinieken....

Van onze verslaggevers Jet BruinsmaNico Goebert en AMSTERDAM

Ook Roehampton in Londen, het oudste psychiatrische ziekenhuis in Engeland dat in 1872 gesticht werd, maakt deel uit van Priory. Deze kliniek werd bekend als afkickcentrum voor popartiesten en andere beroemdheden. Onder meer model Kate Moss en Rolling Stones-gitarist Ron Wood lieten zich in de kliniek behandelen.

ABN Amro neemt de schulden en de aandelen van Priory over en zoekt investeerders om de schulden te herfinancieren en een belang in de onderneming te nemen. Maar ABN Amro wil beslist een meerderheidsbelang in Priory houden, zegt woordvoerder Alexander Evans van de investeringsarm van ABN Amro in Londen.

Het is de tweede grote transactie van dit onderdeel van ABN Amro. In juli 2003 kocht de bank voor 2,8 miljard euro de hypotheekportefeuille van Credible, een Belgische staatsbank.

Voor Priory waren veel kapers op de kust. Tot de bieders behoorden investeringsmaatschappijen als Apax (meerderheidsaandeelhouder van uitgever PCM), Cinven en Charterhouse Capital.

ABN Amro koopt Priory van de investeringsgroep Doughty Hanson. Deze investeerder kocht de kliniekenketen drie jaar geleden voor ruim driehonderd miljoen pond. ABN Amro betaalt nu bijna driemaal zo veel. Maar volgens Evans gaat die vergelijking niet helemaal op. ‘In de afgelopen drie jaar heeft Priory klinieken overgenomen en is de winstgevendheid sterk toegenomen. De bezettingsgraad van de bedden is sterk opgevoerd.’

In de Prioryklinieken zijn tot dusver ongeveer honderd Nederlanders behandeld via het bemiddelingsbureau Smith & Jones in Amsterdam. Directeur Keith Bakker van dit bedrijf werkt nauw samen met de Britse arts Massimo Riccio, die verbonden is aan Priory.

Nederlandse patiënten moeten de behandeling zelf betalen (de verzekeraar vergoedt bij hoge uitzondering). Priory heeft echter een aanvraag ingediend bij het College voor Zorgverzekering (CVZ) om de hulp aan Nederlanders door Priory standaard te laten vergoeden door de AWBZ-verzekering. Het College heeft die aanvraag in behandeling. Eerder besliste het CVZ dat Nederlandse verslaafden op kosten van de AWBZ mogen worden behandeld in de Schotse verslavingskliniek Castle Craig, als geen enkele andere afkicktherapie heeft geholpen.

Bakker, die blij is met de overname van Priory door ABN Amro (‘de beste partij’) zegt dat hij met deze Britse partner bezig is met de opzet van een kliniek volgens de Priory-formule in Nederland, Over een jaar of twee kan die kliniek zijn deuren openen, verwacht hij. In de toekomst mogen Nederlandse ziekenhuizen winst maken. Nu is dat nog bij wet verboden.

De geldschieters van Smith & Jones zijn volgens Bakker Nederlandse durfkapitalisten. De namen wil hij niet zeggen. Bakker, een ex-verslaafde, is bezig een rechtszaak aan te spannen tegen de Jellinek-kliniek. Daar werd hij jaren geleden behandeld, maar kreeg naar zijn zeggen tegen zijn zin methadon toegediend.

ABN Amro financiert nog dit jaar de bouw van een nieuw ziekenhuis voor kanker en bloedziekten in Hull, een nieuw ziekenhuis van de National Health Service (in feite de Britse overheid) en vier schoolcampussen. Daarbij neemt de bank het gebouw niet in eigendom, maar is deelnemer in een zogeheten Private Finance Initiative, PFI. Daarbij vormen bank, bouwmaatschappij en overheid een consortium.

Meer over