ABN Amro klaargestoomd voor splitsing door consortium

Rijkman Groenink, de topman van ABN Amro, laat zijn verzet varen tegen splitsing van de bank. De risico’s van een overname van de bank door het consortium van drie banken ‘kunnen worden teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau’, aldus Groenink in een interview met het Financieele Dagblad....

Volgens Groenink bestaan er altijd nog ‘een fors aantaal onzekerheden. Maar uit gesprekken met het consortium is gebleken dat ze vastbesloten zijn er een succes van te maken’. Dus moet het met die risico’s wel goed kunnen komen, denkt Groenink.

Om ABN Amro wordt gestreden door enerzijds de Britse bank Barclays, en anderzijds een consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), Santander en Fortis. Met Barclays bereikte ABN Amro in april overeenstemming over een overname, daarna meldde het consortium zich met een vijandig bod. De drie banken zullen ABN Amro splitsen als ze de strijd winnen: de Latijns-Amerikaanse activiteiten gaan naar Santander, onder meer de Nederlandse activiteiten en de private bank gaan naar Fortis, terwijl de zakenbank voor RBS is.

Het bod van het consortium is volgens de koersen van maandag 37,74 euro per aandeel waard, dat van Barclays 30,70 euro. Met name het bod van Barclays – grotendeels in aandelen – had de afgelopen weken zwaar te lijden onder de kredietcrisis op de financiële markten. Bovendien is afgelopen dagen de koers van het pond ten opzichte van de euro onderuit gegaan. Ook dat raakt vooral het Barclays-bod.

ABN Amro beveelt geen van beide biedingen aan. Dat zegt de bank in een zondag gepubliceerde brief aan de aandeelhouders. Het is overduidelijk dat het bod van het consortium veel meer waard is (de 7 euro verschil per aandeel komt neer op ruim 13 miljard euro voor de hele bank). Maar het splitsingsscenario is in strijd met de strategie die ABN Amro altijd heeft gevoerd, zo staat er in de brief, en daarom zou een aanbeveling van die strategie nu niet geloofwaardig zijn. Ook al is er de afgelopen weken op diverse niveaus druk overleg geweest tussen het consortium en ABN Amro, over de genoemde splitsingsrisico’s.

In de Verenigde Staten is inmiddels ophef ontstaan over de overname van de Amerikaanse bankdochter van ABN Amro, LaSalle, door Bank of America (BofA). Die koop (voor 15 miljard euro) werd in april beklonken en maakte onderdeel uit van de deal met Barclays. Twee Amerikaanse senatoren, onder wie Barack Obama, een van de presidentskandidaten van de Democraten, hebben Ken Lewis, de topman van BofA, verzocht om een onderhoud over de transactie. De senatoren willen voorkomen dat Chicago zijn laatste grote bankhoofdkantoor kwijtraakt, en streven ernaar het verwachte banenverlies van vierduizend te beperken.

Daarnaast worden er van BofA garanties gevraagd omtrent de sponsoractiviteiten en de andere maatschappelijke activiteiten van LaSalle. De bank is zeer zichtbaar in het Midden-Westen, onder meer door de sponsoring van sportwedstrijden zoals de marathon van Chicago.

Meer over