NieuwsWoningmarkt

ABN Amro: huizenprijs gaat (toch) niet dalen

Door de aanhoudende daling van de hypotheekrente gaan de huizenprijzen ook volgend jaar niet dalen, verwacht ABN Amro in haar periodieke woningrapport. De bank voorzag eerder een lichte prijsdaling in 2021, maar heeft haar verwachtingen dus naar boven bijgesteld. 

null Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

De verhoging van de grens voor een Nationale Hypotheek Garantie naar 325 duizend euro en de verruiming van de leenmogelijkheden voor tweeverdieners dragen eveneens bij aan de spanning op de woningmarkt, schrijft de bank. Dat geldt ook voor een soepeler omgaan van banken met studieschulden en het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor kopers tot de leeftijd van 35 jaar.

Door het ‘hardnekkige woningtekort’ blijft de vraag groot. Ook het thuiswerken speelt een rol: mensen hechten daardoor meer belang aan een prettige woning. ‘Hard bewijs hiervoor ontbreekt, maar analyse van zoekgedrag wijst uit dat potentiële kopers meer interesse tonen voor woningen met een extra kamer en een buitenruimte.’

Als de economische gevolgen van de coronacrisis zich volgend jaar zwaarder doen voelen, zal het aantal woningverkopen dalen met zo’n 10 procent, voorspelt de bank. Dat is doorgaans een voorbode van een prijsdaling.

De gemiddelde koopsom van bestaande woningen lag in augustus volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) met 336 duizend euro 6,4 procent hoger dan in augustus 2019. Op basis van de prijsindex lag de waardering 8,2 procent hoger. Het prijspeil staat nu op het hoogste niveau sinds de jaren zeventig. Ook in andere landen is sprake van een sterke stijging van de huizenprijzen, maar Nederland behoort tot de koplopers.

Meer over