ABN Amro gaat weer bieden op Antonveneta

ABN Amro brengt binnen een maand een bod uit op de nog uitstaande aandelen in de Italiaanse bank Antonveneta. Dat heeft de Nederlandse bank maandagavond bekend gemaakt....

ABN Amro nam maandag een belang van 26 procent in Antonveneta over van Banca Popolare Italiana (BPI). Dit voorjaar was de Nederlandse bank nog met BPI in een overnamestrijd verwikkeld om Antonveneta. ABN Amro won die strijd, toen bleek dat BPI zich schuldig had gemaakt aan onder meer handel met voorkennis en het verstrekken van valse informatie aan de financiële markten.

De bank betaalt BPI, dat zijn financiële gezondheid door het overnamegevecht snel achteruit zag gaan, 2,1 miljard euro voor het belang. In totaal heeft de bank 55,8 procent van de aandelen Antonveneta in handen. Vanwege Italiaanse beursregels moet ABN Amro nu een bod doen op de resterende aandelen. De bank zal voor ieder aandeel 26,50 euro betalen. Op 13,5 procent van de aandelen, die in bezit waren van investeerders die met BPI samenspanden, ligt nog een rechterlijk beslag.

De afgelopen weken werd het bankenschandaal opnieuw opgerakeld. Voormalig BPI-topman Gianpiero Fiorani werd in de gevangenis uitvoerig verhoord. Het Openbaar Ministerie beschuldigde vervolgens Giovanni Consorte, topman van de Italiaanse verzekeraar Unipol, ervan voor 50 miljoen euro aan illegale transacties te hebben verricht om Fiorani te helpen bij de overnamestrijd. Consorte maakte daarop zijn aftreden bekend.

Meer over