ABN Amro faalde in diamantfraude

De top van ABN Amro gaat niet vrijuit in de fraude rond het filiaal aan de Amsterdamse Sarphatistraat, waardoor de bank een strop leed van 178 miljoen gulden....

Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport, dat ABN Amro dinsdag ongewild naar buiten heeft gebracht. Vier ex-medewerkers van ABN Amro moeten wegens de fraude nog terechtstaan voor de Amsterdamse rechtbank. De rechter-commissaris heeft bij de bank een rapport van adviesbureau KPMG opgeëist, waarin de toenmalige ABN-organisatie tegen het licht wordt gehouden.

Voordat advocaten het rapport kunnen openbaren, komt ABN Amro nu zelf met het onderzoek op de proppen. 'We willen niet dat het document een eigen leven gaat leiden', zegt een woordvoerder. Dat de bank niet eerder met het rapport kwam, zou te maken kunnen hebben met het oordeel van de KPMG-adviseurs. Dat is vernietigend.

Het kantoor aan de Sarphatistraat genoot bekendheid als financier van de diamanthandel. Veel klanten hielden bij het filiaal anonieme coderekeningen aan. Een alarmerend intern rapport over het gebruik van code-rekeningen is 'ruim een jaar lang heen en weer geschoven' tussen de verantwoordelijke managers, aldus KPMG.

Daardoor kon een accountmanager van ABN Amro medio jaren negentig ongestoord miljoenen wegsluizen naar buitenlandse rekeningen van onder meer de Libanese diamanthandelaar Nassour.

Gerard Kalff, de broer van de huidige topman Jan Kalff, was ten tijde van het schandaal directeur-generaal kantorennet bij ABN Amro. Maar KPMG laat in het midden in hoeverre Kalff zware verwijten gemaakt kunnen worden. De verklaringen van Kalff en andere hoge managers spreken elkaar tegen.

ABN Amro heeft inmiddels maatregelen getroffen die een dergelijk omvangrijk schandaal moeten voorkomen. Door salarisverhogingen hoopt de bank bijvoorbeeld de interne controledienst populairder te maken. Volgens een woordvoerder kan de bank fraude nooit helemaal uitbannen. 'Mensen en geld, dat blijft altijd een gevoelige combinatie'.

Meer over