Nieuws

Aantal woningen van een miljoen of meer stijgt snel, net als het aantal betalers van ‘villabelasting’

Het aantal woningen met een waarde van een miljoen euro of meer is in 2020 sterk toegenomen, ook buiten de Randstad. Inmiddels bevinden zich ruim 84 duizend woningen in dat topsegment, een stijging van meer dan 40 procent vergeleken met het jaar ervoor. Dat meldt Calcasa, een bedrijf dat statistische woningtaxaties uitvoert.

In de Thoden van Velzenstraat in Zwolle is het bakstenen huis met dakkapel onlangs verkocht voor één miljoen euro. In Nederland bevinden zich 84 duizend huizen in het topsegment. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
In de Thoden van Velzenstraat in Zwolle is het bakstenen huis met dakkapel onlangs verkocht voor één miljoen euro. In Nederland bevinden zich 84 duizend huizen in het topsegment.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

In steden als Zwolle, Tilburg en Eindhoven steeg het aantal woningen in de hoogste prijscategorie met meer dan 70 procent. In kleinere plaatsen als Zoetermeer, Dordrecht en Leiden was de stijging vergelijkbaar. In Den Haag en Utrecht was de groei circa 50 procent, in Amsterdam en Rotterdam 20 procent.

In de nasleep van de kredietcrisis in 2013 telde Nederland niet meer dan 14 duizend woningen van een miljoen euro of meer. Sindsdien is het aantal verzesvoudigd. Economische voorspoed en de lage rente zijn belangrijke oorzaken van die stijging. Ook de algehele hausse op de huizenmarkt speelt een rol. Huiseigenaren met veel overwaarde konden doorschuiven naar een duurdere woning, waarbij een lening kon worden afgesloten tegen een lagere rente.

In vrijwel alle gebieden met veel ‘miljoenenwoningen’ was de waardestijging van de duurste huizen groter dan die van alle koopwoningen in dezelfde regio. Gooi en Vechtstreek, Haarlem en omgeving (onder meer Bloemendaal, Heemstede en Aerdenhout) en de regio’s Amsterdam en Den Haag zijn de gebieden met de hoogste gemiddelde prijs van de duurdere woningen: meer dan 1,4 miljoen euro.

De Konijnenlaan in Wassenaar is opnieuw de duurste straat van Nederland, met een gemiddelde woningwaarde van 2,9 miljoen euro. De Oranje Nassaulaan in Amsterdam is tweede, de Lassuslaan in Bilthoven derde.

De Diepenbrockbuurt in Amsterdam-Zuid is de duurste buurt, gevolgd door Bosch en Duin in Zeist en Aerdenhout-West. In dit rijtje doet ook Capelle aan den IJssel mee, met een zevende plaats voor de buurt rond ’s-Gravenweg en Alexanderlaan.

Keizersgracht

De regio met de duurste woningen is Groot-Amsterdam, met 18.200 woningen van een miljoen euro of meer. Amsterdam blijft met 14 duizend woningen de stad met de meeste huizen in de zeven cijfers. Voor een op de tien koopwoningen in de hoofdstad zou een miljoen of meer moeten worden betaald, als er nu een tekoopbordje aan de gevel zou worden gehangen.

De Keizersgracht is met meer dan vijfhonderd panden de Nederlandse ‘straat’ met de meeste woningen van een miljoen of meer. De tien straten met de meeste topwoningen bevinden zich allemaal in Amsterdam-Centrum en -Zuid. Onlangs werd door corporatie Ymere een grote sociale huurwoning in Oud-Zuid verkocht voor precies 1 miljoen euro.

Het heeft iets van een piramidespel, zegt huizenmarkteconoom Nic Vrieselaar van de Rabobank. ‘Vind je iemand die jou tonnen meer betaalt dan jij ooit voor je woning neertelde, dan kun je dat bedrag overhevelen naar een volgende woning. Zo rijdt dat treintje door. Met het dalen van de rente hoeft een hogere lening ook niet per se te leiden tot hogere maandlasten.’

Toch zijn de mogelijke extra kosten van een huis van een miljoen of meer niet te onderschatten, waarschuwt hij. ‘Dat loopt uiteen van de energierekening en de verzekering tot een hogere lokale belasting. Misschien gaan we in de toekomst vaker horen dat iemand rijk is in stenen, maar arm in geld. Je kunt op papier heel rijk zijn, maar toch een hele kluif hebben aan het opbrengen van al die extra kosten.’

Belasting

Tot die extra lasten kan mogelijk ook de zogenoemde villataks worden gerekend. Wie de WOZ-waarde van zijn woning door de 1,1 miljoen euro ziet schieten, moet sinds 2011 extra belasting betalen. Calcasa heeft geen cijfers over hoeveel van de 84 duizend ‘miljoenenwoningen’ door die fiscale grens zijn geschoten. Volgens de vereniging Eigen Huis gaat het om ruim 60 duizend huiseigenaren, een verviervoudiging sinds 2015.

De extra belasting kan enkele duizenden euro’s per jaar bedragen en leidt tot veel verborgen leed, aldus Eigen Huis. Het gaat allang niet meer om de spreekwoordelijke villa’s, maar steeds meer om hoek- en tussenwoningen, stelt de vereniging. De belangenorganisatie pleit voor opschuiven van de waardegrens voor de heffing van villataks, zodat minder woningeigenaren in die hoogste categorie vallen.

null Beeld
Meer over