Aantal huwelijken daalt, geregistreerd partnerschap wint aan populariteit

Nederlanders stappen minder vaak in het huwelijksbootje en kiezen vaker voor een geregistreerd partnerschap. Vooral twintigers en dertigers maken deze keuze steeds vaker. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige trouwcijfers voor 2017.

Marijn Thijs
Vooral twintigers en dertigers besluiten steeds vaker voor een geregistreerd partnerschap. Beeld ANP
Vooral twintigers en dertigers besluiten steeds vaker voor een geregistreerd partnerschap.Beeld ANP

Vorig jaar traden 64,4 duizend koppels in het huwelijk. Dit aantal was twintig jaar geleden nog ruim 20 duizend hoger, al was het toen nog niet mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. In 2017 kozen bijna 18 duizend koppels voor die optie: een forse stijging in vergelijking met het jaar ervoor (14 procent meer) en een ruime verdubbeling ten opzichte van een decennium geleden. Toen kozen slechts iets meer dan 7 duizend mensen voor een geregistreerd partnerschap.

Het aantal huwelijken valt de laatste jaren voor iedere leeftijdsgroep terug. De grootste daling is te vinden bij de 25- tot 35-jarigen. In 1997 trouwde bijvoorbeeld ruim acht procent van de 25- tot 30-jarige vrouwen, nu nog minder dan vier procent. Ook bij dertigplussers nam het aantal huwende vrouwen sterk af (van 7,5 naar 4,5 procent). Bij mannen is volgens het CBS een soortgelijke daling waarneembaar. Wanneer geregistreerde partnerschappen worden meegerekend is de daling bij elke leeftijdsgroep een stuk minder, al komt de daling ook daar vooral tot uiting bij de 25- tot 35-jarigen.

Ook ongehuwd samenwonen wordt ieder jaar populairder. Jongere generaties voelen niet langer de noodzaak om in het huwelijk te treden voordat ze met hun geliefde samen gaan wonen. Deze groep bepaalt pas na een langere periode of ze willen trouwen. De gemiddelde leeftijd bij eerste huwelijken steeg daardoor gedurende de laatste twee decennia: mannen trouwen gemiddeld op hun 34ste en vrouwen wanneer ze 31,5 jaar zijn.

Sinds januari van dit jaar is ook de manier waarop mensen trouwen veranderd, zo bleek vorige maand uit een onderzoek van notarissenkoepel Netwerk Notarissen. Door de wijziging van de trouwwet huwen koppels niet langer automatisch in algehele gemeenschap van goederen, maar in ‘beperkte’ gemeenschap. Echtelieden die op de ‘ouderwetse’ manier willen trouwen moeten speciaal daarvoor naar de notaris, maar dat doet bijna niemand meer. Als koppels in beperkte gemeenschap trouwen, behoudt iedere partner zijn privévermogen.

Meer over