'Aantal grote banken zakken voor stresstest'

Verscheidene grote Europese banken zijn mogelijk niet voor de stresstest geslaagd waarvan de resultaten vrijdag worden bekendgemaakt. Dat zeiden analisten van de Australische bank Macquarie en het Japanse Nomura Securities woensdag. De banken zouden niet bestand zijn tegen een stevige economische terugval.

Volgens de Australische bank Macquarie gaat het om de Duitse Postbank, Banco Popolare uit Italië, het Portugese BCP en Banco de Sabadell. Ook bij de Griekse banken National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank en Piraeus Bank zouden er problemen zijn.

Analisten van Nomura Securities verwachten dat ook Commerzbank, de op een na grootste bank van Duitsland, niet zal slagen voor de test. Topman Martin Blessing wilde woensdag niet reageren.

Vastgoedfinancierder


Volgens geruchten komt de Duitse vastgoedfinancierder Hypo Real Estate (HRE) eveneens negatief uit de test. 'Wat ik heb gehoord over HRE is plausibel, maar laten we wachten tot de resultaten van de stresstest bekend zijn', zei bondskanselier Angela Merkel woensdag.

Ook bij de kleinere Spaanse Cajas-banken en de Duitse Landesbanken zouden er problemen zijn.

In totaal worden 91 banken aan de test onderworpen, waaronder de Nederlandse banken ING, Rabobank, ABN/Fortis en SNS Bank.

Euromunten (Colourbox) Beeld
Euromunten (Colourbox)
Meer over