Aantal failliete reisorganisaties stijgt

Er zijn dit jaar opvallend veel faillissementen in de reisbranche. Dat zegt de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Dit fonds compenseert reizigers die door het omvallen van hun reisbureau in de problemen komen....

Van onze verslaggevers Wouter Keuning en Elsbeth Stoker

Piet Hein Debets, directeur van de SGR, wijt de faillissementen aan de heftige concurrentie in de reisbranche. ‘De marges zijn klein en het is een keihard gevecht om te overleven.’

Afgelopen tijd hebben drie touroperators bij de SGR aangeklopt, omdat zij het financieel niet meer konden bolwerken. Donderdag kwamen daar nog drie reisbureaus bij, Iris Travel, Speed Travel en Quick Travel, alledrie van dezelfde eigenaar. De websites van de bedrijven gingen meteen op zwart en voor een reactie werd doorverwezen naar de SGR. ‘Het gaat opmerkelijk genoeg allemaal om bureaus die zich op vakanties in Turkije oriënteerden, via internet opereerden en in handen waren van Turken’, aldus Debets. Volgens hem zijn de meeste faillissementen het gevolg van mismanagement. ‘Er is verkeerd ingekocht en de reizen zijn aangeboden tegen te lage prijzen.’ Bij enkele faillissementen zet hij vraagtekens. ‘Hoe is het mogelijk dat klanten voor een paar miljoen euro reizen hebben geboekt en dat er nog geen ticket en hotelkamer is gereserveerd?’ De vermoedens van fraude worden verder onderzocht.

Naar schatting zijn zo’n negenduizend Nederlanders gedupeerd. Het merendeel van hen moet nog op vakantie en krijgt zijn geld terug van de SGR. Zo’n tweeduizend vakantiegangers zitten op het moment in Turkije. Zij hebben geen geldige tickets voor de terugreis. De SGR verzorgt hun accommodatie en regelt de terugtocht. Volgens Debets is ongeveer 95 procent van reisbureaus aangesloten bij SGR.

Reisorganisaties zijn verplicht de garantie te bieden dat consumenten hun geld terug krijgen als het bedrijf in problemen komt. Tot 1999 betaalden consumenten daar een speciale bijdrage voor. Inmiddels is het vermogen van de SGR dusdanig groot dat de premie niet meer nodig is. Hoeveel geld de SGR beheert, wil Debets niet zeggen.

Elk bureau dat aangesloten is bij het fonds moet zijn financiële situatie voorleggen aan de stichting. ‘We konden de faillissementen niet aan zien komen. We toetsen de financiële situatie achteraf en het duurt altijd een paar maanden voordat de jaarverslagen klaar zijn’, aldus Debets. Hij sluit meer bedrijven die in financiële nood komen niet uit.

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) is niet onder de indruk van de ontwikkelingen. ‘Het is vervelend, maar dit soort dingen gebeurt elk jaar wel een keer. Het hoort nou eenmaal bij een markt waar de concurrentie moordend is’, zegt woordvoerder Walter Schut. ‘En het is natuurlijk niet zo dat ze met zo’n Turkijereis iets heel bijzonders hebben gekocht. Er is genoeg aanbod. Die mensen kunnen zo iets nieuws boeken.’

Het aantal Nederlanders dat voor een vakantie naar Turkije vertrekt, daalt inmiddels hard. Uit cijfers van het ANVR blijkt dat het aantal boekingen in het eerste half jaar van 2007 zeven procent is achtergebleven ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2006 gingen volgens TNS NIPO zo’n 644 duizend Nederlanders naar Turkije op vakantie. In 2005 lag dat aantal nog bijna op een miljoen. De voornaamste redenen voor het teruglopen van het aantal reizigers naar Turkije in 2006 waren volgens TNS NIPO dat mensen waren uitgekeken op Turkije, de vogelgriep en het asociale gedrag van Russische toeristen.

Meer over