Aannemer bedreigt concurrent

Het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans heeft de Franse onderaannemer Soletanche gedreigd met sancties als hij zaken doet met concurrent Max Bögl...

Dat blijkt uit een vertrouwelijk document waarover het Amsterdams gemeentebestuur beschikt en waarvan de Volkskrant kennis heeft genomen. Amsterdam vermoedt dat Heijmans zo de prijzen kunstmatig hoog wil houden. Het heeft aangifte gedaan en de kwestie aangekaart bij de parlementaire enquêtecommissie die de bouwfraude onderzoekt.

Soletanche heeft een sleutelpositie omdat het een van de weinige bedrijven in Europa is die ingewikkelde damwanden kan maken die voor bouw van metrostations cruciaal zijn. Bouwbedrijven zijn afhankelijk van dergelijke leveranciers.

Het document betreft een dreigbrief die Heijmans ruim een maand geleden per strikt vertrouwelijke e-mail aan Soletanche heeft gestuurd. Die e-mail is ook verzonden, waarschijnlijk per ongeluk, aan de gemeente Amsterdam en het ministerie van VROM.

Heijmans wijst Soletanche erop niet met anderen in zee te gaan bij de bouw van metrostations in Amsterdam. Het bedrijf beroept zich op een afspraak om exclusief zaken met elkaar te doen. Mocht Soletanche zich daar niets van aantrekken, dan zou dat zijn relaties schaden met andere bouwbedrijven. In dat verband wordt onder meer het Belgische bedrijf Bésix genoemd. Ook wijst Heijmans erop dat er met Bögl weinig valt te verdienen, omdat zijn prijzen zo laag zijn.

Bögl heeft eind vorig jaar de aanbesteding gewonnen van het metrostation Rokin. Zijn aanbieding lag veel lager dan vijf andere bouwcombinaties. Bögl is het enige buitenlandse bedrijf dat niet samenwerkt met een Nederlands bouwbedrijf.

De aanbestedingen van de andere twee metrostations, Vijzelgracht en Ceintuurbaan, liepen daarentegen stuk. Bögl dong hier niet mee, maar de gemeente heeft nu Bögl aangeboden ook Vijzelgracht en Ceintuurbaan te bouwen. Daarmee passeert Amsterdam Heijmans, die als laagste aanbieder bij station Vijzelgracht uit de bus kwam. Heijmans probeert nu Bögl de pas af te snijden door leverancier Soletanche in het spel te betrekken.

Aan het bouwfraudedossier is vrijdag nog een nieuw hoofdstuk toegevoegd: in het televisieprogramma Zembla zei oud-directeur Bos van het bouwbedrijf Koop Tjuchem zeker vijftig ambtenaren van Rijkswaterstaat te kennen die omkoopbaar zijn. Voormalig vice-voorzitter Terlingen van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) zei zelfs dat vrijwel de gehele bouwsector ambtenaren omkoopt.

Het AVBB heeft woedend gereageerd en noemt de uitspraken kwetsend en volstrekt on juist.

Meer over