Aandelenhandel Chinese beurs na grote koersval stilgelegd

Het beursjaar in China is slecht begonnen. De aandelenhandel is maandag namelijk vroegtijdig beëindigd omdat de koersen te hard daalden. De toonaangevende CSI 300-index stond 7 procent in het rood, waardoor een juist maandag ingevoerde maatregel om paniek op de markten te voorkomen direct in gebruik moest worden genomen.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

De koersval kwam onder meer door tegenvallende berichten over de Chinese economie en de zwakkere wisselkoers van de Chinese munt yuan. Daarnaast anticipeerden beleggers op het einde van het tijdelijke verbod op de verkoop van aandelen door grootaandeelhouders van bedrijven.

Sinds maandag wordt de aandelenhandel in China een kwartier gestaakt als de CSI 300 5 procent verliest. Bij een min van 7 procent wordt de handel voor de rest van de dag beëindigd. De CSI 300 bestaat uit de driehonderd belangrijkste bedrijven die zijn genoteerd aan de beurzen in Shanghai en Shenzhen.

Chinese particulieren werden aangemoedigd massaal in aandelen te stappen. Nu lijkt de bubbel te barsten, met mogelijk grote gevolgen voor de wereldeconomie, schreef economieredacteur Peter de Waard na de beurskrach afgelopen zomer. (+)

Dolle rit

De zogeheten 'circuit breakers' werden ingevoerd na de dolle rit die de beurzen in China vorig jaar maakten. Daarbij liepen de koersen in de eerste helft van het jaar in recordtempo op, om vervolgens in een wekenlange vrije val te geraken. De Chinese regering wil voorkomen dat grote onrust op de markten de toch al afzwakkende groei van de economie schaadt.

De crash in China werkte ook door op andere beurzen in de regio. Zo daalden de Nikkei in Tokio en de Hang Seng in Hongkong (waar de handel niet werd gestaakt) ongeveer 3 procent. De beurs in Seoul leverde ruim 2 procent in.

In reactie op de dieprode koersenborden in het Verre Oosten ging ook de Amsterdamse beurs maandag flink omlaag. Ook de andere Europese graadmeters gingen omlaag.

Kort na de openingsbel noteerde de AEX 1,5 procent lager op 435,05 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 693,26 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,7 procent naar beneden.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Eerdere crash

In de zomer van 2015 crashte de Chinese beurs ook al. De Chinese regering heeft de schuld van die crash die plaatsvond nadat de centrale bank onverwacht de koers van de yuan had verlaagd in de schoenen geschoven van hebzuchtige bankiers en effectenhandelaren. Die zouden zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en corruptie, waarbij ook overheidsfunctionarissen zouden zijn betrokken.

Meteen werd toen aangekondigd dat dat tot op de bodem zou worden uitgezocht en dat er keihard tegen de verantwoordelijken zou worden opgetreden. In de eerste helft van 2015 waren de koersen op de Chinese beurzen explosief gestegen doordat op grote schaal aandelen waren gekocht met geleend geld.

Meer over