Aandelen Wall Street schieten omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de handelsdag op flinke koerswinsten. Een goede prognose van chipproducent Intel en beter dan verwachte macrocijfers gaven beleggers reden voor optimisme.

De hoofdgraadmeter, de Dow-Jonesindex, stond 2,2 procent hoger op 8542 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg ook 2,2 procent, tot 925 punten. Technologiebeurs Nasdaq ging 2,7 procent omhoog tot 1848 punten.

In de Dow was Intel een grote stijger met een plus van 7,1 procent. Het bedrijf had dinsdag nabeurs laten weten in het lopende kwartaal een omzet tussen de 8,1 en 8,9 miljard dollar te verwachten, waar analisten rekenden op 7,8 miljard dollar. Intel denkt vooral te profiteren van de sterke vraag naar pc's door Aziatische consumenten. Ook Intels concurrent Advanced Micro Devices (AMD) liftte mee op het positieve sentiment met een koersstijging van 9,3 procent.

Gunstige macrocijfers droegen verder bij aan de optimistische stemming op Wall Street. De industriële bedrijvigheid in de staat New York viel veel hoger uit dan verwacht. De zogeheten Empire State Index steeg deze maand naar het hoogste niveau in ruim een jaar. Ook kwam er een meevallend cijfer over de industriële productie in de Verenigde Staten.

Meer over