Aalberts koopt grote Franse branchegenoot

Aalberts Industries, producent van onder meer radiatorkranen en kleppen voor stadsverwarming, neemt een grote Franse branchegenoot over. Het is de grootste overname uit de geschiedenis van Aalberts....

In een reactie op de bekendmaking donderdagochtend steeg de koers van Aalberts met 7 procent. ‘We waren al sterk aanwezig in Noord-Europa en Engeland’, zegt oprichter en directeur Jan Aalberts in een reactie. ‘Met de overname van Comap verstevigen we onze positie in Zuid-Europa enorm.’

Comap heeft acht fabrieken in onder meer Frankrijk en Italië. Bij de winstgevende onderneming, met een jaaromzet van 180 miljoen euro, werken elfhonderd mensen.

De overnamesom ligt tussen de 110 en 145 miljoen euro. Specifieker wil Aalberts niet worden. Aalberts leent geld om de overname te financieren.

Aalberts koopt Comap van het Franse concern Legris. ‘Een jaar geleden hadden we al contact met Comap om te praten over samenwerking’, zegt Aalberts. ‘Toen is het er niet van gekomen. Een paar maanden geleden benaderde moederbedrijf Legris ons. Het bedrijf wilde Comap afstoten omdat het zich wil concentreren op magazijnautomaten en hijskranen.’

Aalberts Industries was niet het enige bedrijf waarmee Legris in gesprek was. ‘Dat de keuze uiteindelijk op ons is gevallen, is te danken aan het management van Comap. Die vond ons de meest geschikte partner’, vertelt Aalberts. De overnamegesprekken werden in het Engels gevoerd. ‘De directie van Comap spreekt uitstekend Frans’, aldus Aalberts.

Aalberts verwacht dat Comap dit jaar al zal bijdragen aan de verhoging van de winst. Die winst komt deels van het bedrijf zelf. Verder hoopt Aalberts ook eigen producten via het distributienetwerk van Comap te kunnen slijten op nieuwe markten.

Aalberts maakt verbindingssystemen (flow control)die de toevoer van gas en drink- en verwarmingswater regelt. ‘Ik denk dat onze producten in vrijwel elke Nederlandse woning te vinden zijn’, aldus Aalberts. ‘Denk aan thermostaatkranen en onderdelen van de watermeter.’ Volgens Aalberts heeft zijn bedrijf in Europa een marktaandeel tussen de 20 en 30 procent.

Aalberts Industries, waar bijna 6400 mensen werken in circa honderd fabrieken, passeerde vorig jaar de grens van 1 miljard euro omzet. Het bedrijf wil de omzet en de winst de komende vijf jaar verdubbelen. ‘In Europa kunnen we autonoom nog verder groeien. Zeker op markten waar in Oost-Europa, zoals Polen, Hongarije en Rusland, waar we nog niet zolang actief zijn. Ik verwacht niet dat we snel weer zo'n grote acquisitie zullen plegen’, zegt Aalberts. Sinds 2004 heeft Aalberts ook voet aan de grond in de Verenigde Staten. Het kocht daar Elkhart, een grote producent van koperfittingen.

Beursanalisten reageerden enthousiast omdat de Franse overname direct meer winst per aandeel oplevert. Ze roemen het overnamebeleid van Jan Aalberts. ABN Amro en veel andere banken vinden Aalberts een koopwaardig aandeel. ABN Amro verwacht dat de koers op termijn zal klimmen naar 56 euro.

Meer over