Aalberts Industries naar beursrecord

Aalberts Industries was donderdag het lievelingetje van de beurs. De maker van onder meer radiatorkranen en kleppen voor de verwarming, die in vrijwel ieder huis aanwezig zijn, maakte een sprong van bijna 10 procent op 49,24 euro....

Aalberts maakte voorbeurs bekend dat het Comap, een grote Fransebranchegenoot, zou overnemen. Het is de grootste overname uit degeschiedenis van Aalberts.

Beursanalisten reageerden enthousiast omdat de Franse overname directbijdraagt aan de winst van het bedrijf. Analisten zijn blij met hetkoopbeleid van topman Jan Aalberts. Ze vinden een aandeel Aalberts demoeite waard om aan te schaffen. ABN Amro verwacht zelfs dat de koers nognaar 56 euro zal klimmen.

De winst van Aalberts droeg bij aan de stijging van de Midkap, de indexvan de middelgrote fondsen. De Midkap steeg licht met 0,12 punt op 535,34punten.

De belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs kon echtergeen zwarte cijfers schrijven. Beleggers verzilverde de winsten van deafgelopen dagen. De AEX-index verloor 1,87 punten op 443,13 punten.Hetgeen neerkomt op een verlies 0,4 procent ten opzichte van de slotstandvan woensdag.

Het handelshuis Hagemeyer was de grootste verliezer onder dehoofdfondsen, met een min van 2,7 procent. Dat kwam omdat Fortis zijnbeleggingswaardering voor het aandeel naar beneden bijstelde van vasthoudennaar verkopen.

Ook voedingsbedrijf Numico (minus 2,4) en bankverzekeraar ING (minus 1,2procent) behoorden tot de verliezers.

Beter ging het met de chipmachineproducent ASML en het uitzendconcernVedior. Zij wonnen respectievelijk 1,8 procent en 0,15 procent. AMSLprofiteerde van gunstige berichten over de chipsector in de VS en Vediorhad zijn koerswinst te danken aan een hoger beleggingsadvies van ABN Amro.

Bij de lokale fondsen deed ingenieursbureau Imtech goede zaken, met eenwinst van 7 procent.

Imtech verwacht dit jaar een herstel van de autonome groei naar deniveaus van voor 2003. Ook zei het bedrijf dat de winst voor rente enbelasting was gestegen.

Door de positieve berichten kreeg het fonds een opwaardering van dezakenbanken Petercam en Rabo Securities.

Brouwer Grolsch liet 75 cent, ofwel 3,4 procent, liggen. De Enschedesebrouwer stopte met de levering van zijn producten aan de supermarkt AlbertHeijn, omdat er onenigheid bestaat over de voorwaarden voor de leveringvan het bier.

Meer over