'2 B or not 2 B' is geen vraag meer

Met een variant op Shakespeare's bekendste frase, gedrukt op geel papier, lokt het Lovers-kantoortje op Amsterdam CS toeristen naar Haarlem voor 'flowers and culture': 2 B or not 2 B, that's no question....

Zo wilde Lovers de aandacht vestigen op de uitzonderlijke situatie dat van spoor 2 B niet elk halfuur een geelblauwe intercity van de Nederlandse Spoorwegen vertrok, maar een donkerblauwe 'Optio' met knaloranje en gifgroene cirkels van Lovers Rail.

Vertrok, want de overgeschilderde eerste-klaswagons uit België hebben maandag voor het laatst gereden tussen de hoofdstad en de stad aan het Spaarne. Vanaf dinsdag staan ze uitgerangeerd op het spoorwegemplacement in de Watergraafsmeer.

Het lijkt de reizigers in het Lovers-kantoortje, ingeklemd tussen de stationshal en loket 23 van de NS, niet te deren. Een Amerikaanse toerist informeert naar een trein richting Schiphol, een dame wil weten op welk perron de intercity naar Rotterdam gaat. Geen Lovers-bestemmingen, nooit geweest ook.

'Ik werk zelf bij het Gemeentelijk Vervoerbedrijf', verontschuldigt Ricardo Fosh zich, die het kantoortje in z'n eentje draaiend houdt. 'Mijn collega van Lovers heeft net op een personeelsbijeenkomst gehoord dat het is afgelopen. Ze belde net dat ze naar huis gaat. Ze is volledig over haar toeren.'

Vreselijk druk was het nooit in het kantoortje, zegt de GVB'er. 'Reizigers konden ook hun kaartje in de trein zelf kopen. Hier kwamen 's ochtends wat kaartjeskopers, dan volgde een klein piekje in de middag en nog wat mensen tegen de avondspits. In totaal toch een man of vijftien, twintig.'

Maar ook in de trein zelf viel de kaartverkoop bar tegen. 'Je had geen glazen bol nodig om te bedenken dat het niet eeuwig kon duren', zegt een NS'er die op perron 2 B de stoptrein naar Beverwijk opwacht. 'Hun wagons waren meestal zo goed als leeg.' Een andere man in Spoorwegenkostuum sneert dat de machinisten van Lovers Rail nu kapitein bij Lovers Rundfahrten kunnen worden. Die rondvaartboten vertrekken op een steenworp afstand van spoor 2 B; de reclametekst Lovers Rundfahrten is vanaf het station te lezen. 'Nee, zonder flauwekul, het is natuurlijk heel erg voor de mensen die nu hun baan verliezen', zegt de NS'er.

Behalve het Lovers-kantoortje, waar rond één uur de lichten uit zijn en de deuren op slot, doet niets op het Centraal Station nog herinneren aan de luis in de pels van de NS. Op spoor 2 B worden de Optio-treinen naar Haarlem al niet meer op de vertrekborden vermeld.

Waar zijn de 41 personeelsleden van Lovers Rail gebleven, nadat ze het slechte nieuws hebben vernomen? 'Niet hier', bezweert ene Arjan via de intercom. Hij is, naar eigen zeggen, de laatste op het Lovers-hoofdkantoor aan de De Ruyterkade. De meeste andere personeelsleden zijn naar het café getogen, weet hij. Nee, naar welk café houdt Arjan voor zich. 'En ik ben zelf niet beschikbaar voor commentaar.'

In de brievenbus van De Ruyterkade 46 wacht een dikke enveloppe voor de Lovers-directie, afzender Haarlem Promotie. Wellicht met plannen over 'flowers en culture'.

Meer over