15 duizend goudstaven DNB naar defensieterrein in Zeist

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat haar goudkluis verplaatsen naar het defensieterrein Camp New Amsterdam in de gemeente Zeist. Op dit moment liggen de goudvoorraden in de kelder van het DNB-kantoor in Amsterdam, maar DNB wil dat pand toegankelijker maken voor bezoekers.

Pim Pauwels
Goudstaven in de kelder van De Nederlandsche Bank in Amsterdam Beeld anp
Goudstaven in de kelder van De Nederlandsche Bank in AmsterdamBeeld anp

Mensen die oude guldens willen wisselen voor euro's of beschadigde eurobiljetten willen inleveren, moeten naar het kantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam. Vanwege de goudopslag onder het pand wordt iedere bezoeker streng gecontroleerd en zijn er permanent bewapende marechaussees aanwezig. Als het goud weg is, kan het uit 1968 daterende pand worden opgeknapt en een toegankelijker en opener uitstraling krijgen.

DNB wil ook weg uit het centrum van Amsterdam, omdat het waardetransport steeds moeilijker wordt in de drukke stad en omdat dat transport overlast voor omwonenden veroorzaakt. DNB vervoert geld, en dan voornamelijk biljetten, nog altijd vanuit het hoofdkantoor naar de commerciële banken.

De verhuizing naar de kazerne in Zeist, waar veel eenheden van de marechaussee zijn gevestigd, zou het geldtransport moeten vergemakkelijken. De keuze is op het defensieterrein van Zeist gevallen, omdat dit volgens DNB de veiligste locatie is van alle bekeken opties.

Fysieke goudvoorraad

In Amsterdam ligt 31 procent van de Nederlandse fysieke goudvoorraad opgeslagen (de rest ligt in New York, Ottawa en Londen). Dat zijn zo'n 15 duizend goudstaven die samen bijna 7 miljard euro waard zijn. Het vervoeren van 189 ton goud van Amsterdam naar Zeist vereist veel coördinatie.

Herman Schipholt, woordvoerder van DNB, zegt dat hij om veiligheidsredenen geen informatie mag geven over de coördinatie van het goudtransport. 'Al ligt het voor de hand dat DNB de modernste beveiligingstechnieken zal gebruiken voor het vervoer. En we hebben inmiddels ervaring, omdat er in 2011 een deel van de goudvoorraad is teruggehaald uit de Verenigde Staten.'

De overplaatsing van de goudkluis zal beginnen wanneer het nieuwe Cash Centre in gebruik wordt genomen. Volgens de plannen van DNB is dat in 2022. De renovatie van het DNB-hoofdkantoor staat eerder gepland, maar wanneer precies kon de woordvoerder niet zeggen.

Wie de nieuwe goudkluis zal bouwen wordt nader bezien. Voor de bouw geldt een termijn van vijf jaar. 'De kluis zal voldoen aan de modernste veiligheidseisen, maar ook traditionele maatregelen worden getroffen. Zo zal er een slotgracht worden gebouwd rondom de kluis,' zegt Schipholt.

Het Cash Centre krijgt meer functies dan alleen de opslag van goud. Zo zal ook het Nationaal Analysecentrum zich er vestigen. Dit centrum registreert en analyseert vervalsingen van geldbiljetten. Bovendien zullen vanaf 2022 de waardetransporten naar de commerciële banken uit Zeist vertrekken.

Meer over