‘s Zomers kun je ineens een tafel krijgen in New York

New YorkDiederik van Hoogstraten..

Augustus is dé maand om toe te slaan in New York. Opeens kun je wél een tafel krijgen in de betere restaurants, hoef je niet in de rij voor de hippere nachtclubs, is er ineens een taxi te vinden in een hoosbui.

De stad loopt leeg in de zomerse weekeinden, tussen Memorial Day, eind mei, en Labor Day, begin september. Tussen die twee nationale feestdagen valt de officieuze zomer in de Verenigde Staten.

Veel hardwerkende Amerikanen hebben weinig vakantie. Weken achtereen ertussenuit is voor bijna niemand weggelegd, maar lange weekeinden wel. En in augustus worden die weekeinden langer en de stad nog stiller.

New Yorkers trekken en masse de stad uit. Zij met het meeste geld hebben of huren huizen in de Hamptons, de verzameling welgestelde, mooi gelegen dorpen op Long Island, ten oosten van New York. Daar ligt men aan het zwembad of op het strand, genietend van de warme zomerdagen die door een zeebries draaglijk worden. Met een beetje geluk gaat ook de nanny mee, zodat de kinderen zich nooit vervelen, terwijl de ouders naar de cocktailfeestjes kunnen, party’s die vervolgens in de roddelrubrieken van de New Yorkse kranten uitvoerig worden geanalyseerd.

Voor de iets minder vermogende types is er upstate, waarmee de rest van de staat New York wordt bedoeld. Volg de Hudson-rivier noordwaarts, zoals de Nederlandse kolonisten een paar eeuwen geleden deden, en je vindt oude dorpjes, meren en national parks, bergen en rivieren. Grote delen van de staat New York zijn dunbevolkt, met uitgestrekte natuurgebieden, paradijsjes voor wandelaars, fietsers en kampeerders die een weekeinde weg willen.

Er is ook een groep die in enorme caravans of soms op Harley Davidsons voor lange perioden door de Verenigde Staten trekt. Je komt ze tegen langs de B-wegen in de mooiste, ruigste delen van het land, in het noordwesten en zuidwesten, in Florida en Californië. Maar dat zijn de seniors met niet alleen een beetje geld, maar vooral: tijd. Ze zijn gepensioneerd.

Het idee van wekenlang op vakantie bestaat simpelweg niet in de VS. Men werkt te hard. De gemiddelde Amerikaan krijgt veertien vakantiedagen per jaar, en neemt minder dan tien werkdagen vrij. In die tijd kun je moeilijk naar de buurlanden Canada of Mexico, laat staan naar het verre Oosten of naar Europa.

Nog een reden waarom Amerikanen weinig naar het buitenland trekken: hun eigen land is groter dan Europa, en in geografische zin zeker zo divers. De staat New York alleen al is veel groter dan Nederland. Het land herbergt een schat aan natuurlijke en onnatuurlijk schatten, bijzondere plekken voor jong en oud. Dat soort plaatsen zijn per auto en trein goed bereikbaar voor een lang weekeinde.

In de Hamptons gebeurt het genieten en ontspannen op zomerse dagen ondertussen intensief en collectief. En voor de achterblijvers in New York City is er opeens plek aan de beste tafels van de exclusieve restaurants. Ook genieten.

Meer over