DE GIDSWat zou u doen?

Ik nodig een vriend van vroeger liever niet uit voor mijn kleine bruiloft

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: oude vriend liever niet op kleine bruiloft.

Een eerder goede vriendschap is een sluimerend contact geworden. Nu ga ik binnenkort trouwen en merk ik dat ik hem liever niet uitnodig op de bruiloft. We spreken elkaar hoogstens enkele keren per jaar, waarna het contact onbevredigend is. Hem uitnodigen voelt als een verplichting. Omdat we de bruiloft klein en intiem willen houden door die te vieren met onze goede vrienden en naaste familie, voelt het niet goed hem uit te nodigen. Maar dat zal betekenen dat deze jarenlange vriendschap abrupt wordt beëindigd, wat ook weer niet de bedoeling is. Hoe zou u dit aanpakken? 

Man (31), naam bij de redactie bekend

Spijt

Op onze bruiloft heb ik een vriendin uitgenodigd van wie ik al enige tijd vervelende energie kreeg. Maar in het kader van ‘je trouwt maar één keer en misschien krijg ik spijt’, zette ik haar toch op de lijst. Ze wilde zelfs nog haar broer meenemen. Ze kwam niet opdagen, zonder afmelding. Ik heb boos de rekening voldaan – voor haar betaalde ik 100 euro – en de vriendschap in mijn hoofd afgesloten. Ik had toch de collega moeten uitnodigen met wie ik altijd zo kon lachen. Trouwen doe je met mensen die je op dat moment in je leven positieve energie geven! 

Sarah Kenter (39), Haarlem

Eerlijkheid

Bij dit soort moeilijke situaties is eerlijkheid toch de beste oplossing. Stuur uw vriend een handgeschreven brief waarin u uw huwelijk aankondigt en uitlegt dat u en uw aanstaande vrouw dit in zo klein mogelijke kring willen vieren en dat hij dus geen uitnodiging zal ontvangen. Schrijf niet dat het u spijt of dat u het jammer vindt en laat ook coronavoorschriften ongenoemd. Schrijf wel dat u en uw vrouw hem te zijner tijd graag willen vertellen over en foto’s willen laten zien van de feestelijkheden. De mogelijkheid bestaat dat ook hij het contact als onbevredigend heeft ervaren en uw brief hem goed uitkomt. Mocht hij de omgang abrupt beëindigen, dan is dat jammer, maar van echte vriendschap was toch eigenlijk al geen sprake. 

Carolien Diebels (85), Helmond

Weet wat je doet

Vermoedelijk raak je die vriend van vroeger wel kwijt, dat zijn dan de consequenties. Je zult er uiteraard je redenen voor hebben. Maar eentje meer of minder op de bruiloft, zal toch ook niet zoveel meer uitmaken? Weet goed wat je doet. 

Krijn Schoonderwoerd (63), Leiden

Hand kiezen

Doe je handen achter je rug, met in een hand een pen en in de andere hand niks. De pen is uitnodigen en de andere hand is niet uitnodigen. Je laat iemand anders kiezen. Stel degene kiest een hand en je vindt de uitkomst jammer, dan kies je de andere. Maar als degene een hand kiest die je oké vindt, dan doe je die. 

Sien van Wieringen (11), Utrecht

Corovoordeel

De laatste maanden roep ik vaak: ‘Ieder coronadeel heb z’n corovoordeel.’ Nu feesten en bijeenkomsten tot weinig deelnemers beperkt moeten worden, heb je een uitstekende reden om deze vriend niet uit te nodigen. Mocht hij daar geen begrip voor hebben en de vriendschap daarom verbreken, dan stelde die toch al niet veel meer voor. 

Marlies Jansen (55), Oegstgeest

Over twee weken: Zoon minder laten voetballen in amateurselectie vanwege coronagevaar?

Ik ben chronisch ziek en heb een hogere kans om het coronavirus op te lopen en eraan te overlijden. Mijn 16-jarige zoon voetbalt in een amateurselectieteam. Alle KNVB-regels ten spijt; besprekingen vinden plaats in overvolle kleedkamers, ouders staan schouder aan schouder langs de lijn en als een speler zich met verkoudheidsklachten afmeldt, krijgt hij te horen dat hij op de reservebank belandt als hij te vaak afwezig is. De club neemt geen maatregelen, de gemeente handhaaft niet en mijn zoon kan geen weerstand bieden aan de sociale druk. Ga ik mijn zoon zijn grootste passie ontnemen of vergroot ik het risico dat hij zijn moeder verliest?

Vrouw (47), naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? 

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 5 oktober 2020 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Oproep

Op 7 november verschijnt het 1.000ste nummer van Volkskrant Magazine. Daarin maken we ruimte voor u! We kunnen uw enthousiasme gebruiken bij een van deze onderwerpen:

- Maak een foto van uw zaterdagochtendmoment met het magazine. Die foto’s willen we graag laten zien.

- Schrijf een column in de stijl van Eva Hoeke. Eva kiest een winnende column, die we publiceren met haar commentaar.

- Spreek u uit: welk moderne verschijnsel moet er wég? Met uw reacties maken wij een aflevering van onze slotrubriek ‘Laat het stoppen’.

Mail voor maandag 19 oktober uw reacties naar 1000@volkskrant.nl en zet in de onderwerpregel: foto, column of stop.

(Meerdere inzendingen in losse mails)

Meer over