De Gidssymptomen

Hoe weet je nu of je covid-19, een verkoudheid of last van hooikoorts hebt?

Last van een lopende neus en de hele tijd aan het hoesten? Hoe weet je nu of je covid-19, een verkoudheid of last van hooikoorts hebt?

Beeld ANP

Covid-19 is ‘onmogelijk’ te onderscheiden van verkoudheid of griep, zegt arts-microbioloog Bram Diederen van het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal. ‘Wat we zien, is dat de overgrote meerderheid van de mensen die het heeft gewoon een snotneus, hoesten en waterige oogjes heeft, en een minderheid heeft griep: koorts, malaise, soms diarree erbij. Er bestaat niet zoiets als covidklachten. Je kunt niet aan de buitenkant zien: dit is er weer eentje.’

Volgens een inventarisatie door de Wereldgezondheidsorganisatie, van 55.924 patiënten in China, zijn de meest voorkomende symptomen koorts (88 procent) en droge hoest (68 procent), gevolgd door vermoeidheid (38 procent), slijm ophoesten (33 procent) en benauwdheid (19 procent). Zo’n 1 op de 7 patiënten klaagt over keel-, hoofd- en spierpijn; 1 op de 20 wordt misselijk of heeft een verstopte neus. Nog zeldzamer zijn diarree (4 procent) en het ophoesten van bloed (1 procent).

Hooikoorts

Ook de pollen waaien weer door de lucht (op dit moment met name die van  essen, en straks ook van berken), waardoor je hooikoortsklachten kunt hebben zoals jeuk, tranende ogen, niezen, een loopneus en de kriebelhoest. Er is overlap tussen hooikoortsymptomen en covid-19-symptomen, maar jeuk en tranende ogen worden niet veroorzaakt door het coronavirus.

Koorts daarentegen is, anders dan de naam doet vermoeden, geen hooikoortsklacht. Terwijl dit wel de meest voorkomende klacht bij covid-19 is.

Omdat symptomen van hooikoorts en covid-19 moeilijk te onderscheiden zijn, is het advies voor hooikoortspatiënten om tijdig te beginnen met hooikoortsmedicatie. Dat kan onnodige ongerustheid voorkomen.

Hoe dan ook is het advies van het RIVM voor iedereen met (milde) verkoudheidsklachten: blijf binnen. Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen in ieder geval niet meer besmetten met het coronavirus.

Tips bij hooikoortsklachten

Last van hooikoorts? Smeer een dotje vaseline in je neus adviseert internist-allergoloog Theo Roovers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. ‘Op die manier kunnen de pollen minder makkelijk het neusslijmvlies bereiken.’

Om dezelfde reden helpt een (zonne)bril ook, voor hooikoortsigen die last hebben van jeuk in de ogen. Een andere tip van Roovers: je haren uitspoelen voor je ’s avonds gaat slapen. ‘Pollen verspreiden zich via de lucht en blijven in je haren plakken. ’s Nachts, als je in bed op je kussen ligt, ga je met je neus in die pollen liggen wrijven.’

Of probeer eens een neusdouche. Dit is een soort mini-theepotje waarmee je zout water in het ene neusgat giet, waarna het water het andere neusgat weer uit loopt. Dit eeuwenoude reinigingsritueel uit India kan verlichting bieden bij hooikoorts.  Kno-artsen bevelen de neusdouche aan bij tal van kwalen aan de luchtwegen. Denk aan verkoudheid, acute en chronische ontstekingen van neus en bijholten, allergieën voor gras, pollen, huisstofmijt en dierenvachten.Neusdouches zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Meer over