De GidsWeekendrecept

Een van de lekkerste ingrediënten uit de tuin die ‘Zomer!’ schreeuwen zijn artisjokken

Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft een suggestie om iets met de restjes te doen.

De Ierse achtertuin van mijn ouders bestond uit twee delen achter elkaar. De eerste tuin, grenzend aan het huis, had een terras van rivierkeien, een fantastische, door mijn vader gemetselde zandbak en een grote rode schommel. Er lag een flink gazon, er waren keurig bijgesnoeide struiken, bloeiende planten en een groep cotoneasters achterin. Volgens mijn vader woonde daar een kabouter, al had ik die zelf nog nooit gezien  hij wél heel vaak.

Achter die groep heesters was een trappetje van rood baksteen dat naar een hoger gelegen tuin leidde. Deze tuin was volkomen wild. In de late zomer stond het gras er heel hoog, daar werd nooit gemaaid. Je moest een beetje uitkijken voor distels en netels, maar het was er wél spannend. We speelden er graag.

Helemaal rechts stond het goud waar we van mijn moeder van af moesten blijven. Het waren enorme distels. Elke week werd gekeken of ze vet genoeg waren tot het moment van de oogst.

Prikkende plantknoppen die je kon eten… wij vonden het verschrikkelijk exotisch. Mijn moeder gaf me mijn eerste dampende artisjok met een kommetje gesmolten zoute boter erbij om de blaadjes in te dippen.

Vanaf dat moment wist ik dat een van de lekkerste ingrediënten uit de tuin die ‘Zomer!’ schreeuwen artisjokken zijn. Wie geen hele exemplaren heeft om te koken en te serveren met botersaus of mosterdvinaigrette, zorgt voor een voorraadje artisjokharten op olijfolie in de provisiekast. Maak er deze supersnelle pasta mee, die schreeuwt ook zomer, met hoofdletter Z.

Zomerpasta met artisjok

voor 4 personen

500 gram korte pasta, zoals hier (De Cecco) Sedani rigati

100 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas

zeezout en veel versgemalen zwarte peper

4 eetl. boter

1 of 2 potten (bij elkaar zo’n 300-400 g) artisjokharten, liefst op olijfolie, uitgelekt en in kwarten – bewaar de olie: zie opmaaktips.

100 gram Taggiasche olijfjes of gehalveerde kalamatas, ontpit

1 flinke bos (20g) verse basilicum, grote bladeren gescheurd

Kook de pasta in een grote pan kokend, goed gezouten water, tot het nét aan al dente is (de pasta gaart nog verder in de saus!). Giet de pasta af en bewaar een beker (zeg 200-250 ml) kookvocht.

Meng een scheutje (zeg 100 ml) kookvocht, een écht flinke draai gemalen zwarte peper en de helft van de parmezaanse kaas in een kannetje.

Smelt de boter in een zware hapjespan en giet de inhoud van het kannetje er al roerend bij. Schep de pasta, artisjokken, olijven en basilicum erdoor en blijf roeren tot de kaas is opgelost. Draai het vuur hoger en giet er dan zoveel kookvocht bij dat de aanhangende saus net gaat binden en een dun romig laagje saus om alle pasta hangt. Proef of er naar uw smaak nog wat zout door moet.

Dien gelijk op, bestrooid met meer peper, een extra blaadje basilicum en geraspte parmezaan.

Opmaaktips
Artisjokken op olie (olie niet weggooien!), olijven, parmezaanse kaas, basilicum en olijven zijn ook heerlijk fijngehakt als grove tapenade. Pas de hoeveelheden een beetje aan naar smaak. Gebruik de olie uit de pot om het lekker smeuïg te maken en breng op smaak met citroensap, -rasp en veel zwarte peper.

De (olijf)olie uit de pot artisjokharten of olijven gebruik ik een volgende dag voor een dressing, die is alvast lekker op smaak.

Meer over