ReceptDe volkskeuken

De Volkskeuken: Stiekem jongensliefdesvoer in Brunei

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Vandaag: Zuidoost-Aziatische kip met kruidige rijst, een kleine maaltijd voor 2 personen.

Zuidoost-Aziatische kip met kruidige rijst.Beeld Sake Slootweg

Het slaperige hoofdstadje van Brunei voelt als een tropische sprookjesversie van het kleed met straatjes en stoplichten waar ik vroeger met mijn autootjes op speelde. Rond een paradeveld met wuivende palmbomen staan één politiekazerne, één postkantoor, één koffiezaakje en een fonkelende moskee met gouden koepeltorens.

Maar de bezienswaardigheden van het sultanaat gaan aan me voorbij. De hoofdattractie loopt immers naast me. Net afgestudeerd heb ik backpackend door Zuidoost-Azië in Kuala Lumpur, een breedgeschouderde Hollandse studentenroeier met lachende ogen ontmoet. Toen ik stamelend vroeg of hij toevallig niet met mij naar Brunei wilde in plaats van naar een backpackerfeest op Bali zei hij tot mijn verbazing ‘ja.’

Terwijl we in de klamme hitte door het stadje slenteren ratelt mijn hoofd. Wacht, gluurt hij nou? Zou hij misschien ook? Ah! Hij heeft géén vriendin. Raakt zijn knie mijn knie? Zo gaat het de hele dag door. ‘s Avonds springen we in het hotelzwembad en in de schemering durf ik ‘m voor het eerst echt aan te kijken. Hij kijkt terug.

We zijn naar onze kamer gegaan en van Brunei hebben we dat weekend niets meer gezien. Dat wat we daarbinnen deden illegaal was kwam niet in ons op. Naar beneden gingen we alleen om te eten: club sandwiches en chicken rice, gepocheerde kip met een boterzacht velletje en kruidige rijst. Normaal een populair Zuidoost-Aziatisch hapje. Toen stiekem romantisch krachtvoer voor twee.

Ingrediënten
2 kippenbouten
bosje lente-ui, gewassen, uiteindes verwijderd, in ringen
100 g verse gember, geschild & fijngehakt
1 teentje knoflook, gesnipperd
200 g pandanrijst
2 pandanbladeren, in rolletjes geknoopt
2 eetl. lichte sojasaus
2 eetl. sesamolie
½ komkommer, in plakjes

Breng de kippenbouten met 2 liter water, de lente-ui, 3/4 van de gember en 1 eetlepel zeezout (12-15 g) net niet aan de kook en pocheer vervolgens in 25 minuten in een afgesloten pan gaar. Koel de kip 2 minuten in ijskoud water en leg op keukenpapier. Fruit de knoflook, overgebleven gember, rijst en pandanblad in een laagje zonnebloemolie. Schep er 375 ml pocheervocht (zonder groentestukjes) bij. Breng aan de kook. Ik laat de rijst 10-15 minuten afgesloten zachtjes droogkoken en stoom 10 minuten na. Lees voor instructies en verhoudingen ook uw verpakking. Bestrijk de kip met een mengsel van de sojasaus en sesamolie. Hak de pootjes van de dijen en snijd het bot uit het vlees. Snijd de kip in reepjes. Serveer met de rijst, komkommerschijfjes en een kommetje kippenbouillon. Eet met de soja-sesamsaus en sambal.  

Meer over