De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: pavlova met aardbeien

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pavlova met aardbeien, nagerecht voor 4 tot 6 personen.

Beeld Loethe Olthuis

Zomer! En we kunnen eindelijk weer gezellige etentjes in de tuin houden. Wat heb ik dat gemist! Aanleiding om iets te maken waar ik lang tegenop zag: pavlova, dat verrukkelijke, zoete, krokante schuimgebak. Mijn eerste poging, jaren geleden, was zo jammerlijk mislukt, dat ik er onoverkomelijke pavlova-angst aan had overgehouden. Tot culicollega Karin Luiten zei: ‘Nog nooit pavlova gemaakt? Waar heb jij al die tijd gezeten?’

Soms is dat net het duwtje dat je nodig hebt. Dus maakte ik voor mijn tuingasten een pavlova met aardbeien. Geloof me: pavlova maken? Fluitje van een cent!

Ingrediënten

½ citroen

3 (biologische) eiwitten

150 gram basterdsuiker + 2 ½ eetl.

1 zakje vanillesuiker

2 theel. maïzena

350 g aardbeien

4 eetl. sinaasappellikeur

250 ml slagroom

zakje slagroomversteviger, b.v. Klop-fix

takjes munt of citroenverbena

poedersuiker

extra: mixer met kom/keukenmachine, bakpapier, springvorm 22-24 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 150 °C. Maak een vel bakpapier nat onder de kraan, sla goed uit en bekleed er een bakplaat mee. Wrijf de binnenkant van de mixkom en de garde(s) in met de halve citroen en pers er een theelepel sap uit. Klop de eiwitten met 150 g basterdsuiker, vanillesuiker, maïzena, een snufje zout en citroensap stijf tot zich pieken vormen, klop niet langer.

Zet de rand van de springvorm op het bakpapier en schep het eiwit erin. Verdeel het eiwit met een spatel nonchalant in een cirkel van 22-24 centimeter, netjes hoeft niet. Probeer de randen iets hoger te maken dan het midden. Verwijder de springvormrand en bak het eiwitschuim eerst 10 minuten op 150 °C. Draai de oven lager en bak nog zo’n 45 minuten op 120 °C en ten slotte nog ca. 1 uur op 100 °C. Open de oven tussentijds niet!

Doe de oven uit en laat de pavlova nog ongeveer een kwartiertje afkoelen. Doe de ovendeur langzaam open, zet de bakplaat op het aanrecht en haal de pavlova voorzichtig van het bakpapier. Laat helemaal afkoelen.

Maak intussen 300 gram aardbeien schoon en halveer ze, laat 50 gram aardbeien heel. Laat de halve aardbeien marineren in de likeur, schep af en toe om. Klop de slagroom met de 2 ½ eetlepels basterdsuiker en de slagroomversteviger stijf en zet koud weg.

Verdeel vlak voor het serveren de slagroom over de pavlova. Laat de aardbeihelften even uitlekken in een zeef en verdeel ze over de slagroom: steek de hele aardbeien en de kruidentakjes er tussen. Bestuif ten slotte licht met poedersuiker en eet direct.

Meer over