De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: hittegolf- en regenhap

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Thaise omelet met garnalenKleine maaltijd voor 2 personen. 

Thaise omelette met garnalen.Beeld Sake Slootweg

Puffend onder mijn platte dak vroeg ik me vorige week af wat ik u vandaag zou voorschotelen. In de hitte moest het in elk geval iets simpels worden. Koude bloemkoolsoep misschien? Weer eens wat anders dan vichyssoise of gazpacho. Ik sloeg aan het testen. Was geroosterde bloemkool een goed idee? Een ansjovisje? Zonder of toch mét aardappel?

Toen belde m’n moeder, ook puffend maar wel opgelucht: het zou gaan regenen. Precies wanneer dit stukje in de krant komt. Daar zat ik dan met mijn koude zomersoep. In de miezer heeft natuurlijk niemand daar trek in. En warm vond ik mijn soep toch meer een herfstcreatie.

Wat was lekker bij gutsend zweetweer en natte zomerkou? Toen dacht ik aan Bangkok en de tijd dat ik daar was als student op uitwisseling. Het ene moment slenterde ik in de hitte naar college, het andere moment zat ik rillend onder een gehuurd dekentje in de bioscoop, waar het zo koud was als een koelkast. Wat at ik daar nou net zo lief in de klamme food courts buiten als in de vrieskou van de shopping malls?

Krokant en pittig eten zoals deze hartige Thaise garnalen-omelet natuurlijk. Het proberen waard, alleen al om de leuke baktechniek. De Thaise keuken voorziet ook in een vegetarische variant, eentje met varkensgehakt, mosselen of zelfs oesters. De soep houdt u nog van mij tegoed.

Ingrediënten

4 eieren

80 g rauwe garnalen (op kamertemperatuur), fijngehakt

1 eetl. vissaus

200-250 ml zonnebloemolie

Kluts de eieren met een vork tot een glad mengsel. Klop de garnalenstukjes en vissaus erdoor. Verhit een laagje van 1½ tot 2 centimeter olie in een wok. Of gebruik een stevig pannetje van ongeveer 18 centimeter in diameter. Gebruik geen grote koekenpan, dan krijgt u een platte omelet. De olie moet loeiheet zijn. Test met een druppeltje ei, het moet direct oppoffen. Gebruikt u liever minder olie? In een anti-aanbakkoekenpannetje met een drupje olie gaat het ook. De omelet wordt dan wel minder spectaculair en knapperig. Giet de helft van het eiermengsel in de olie. Bak de onderkant in zo’n 30 tot 60 seconden goudbruin. Draai voorzichtig om met een schuimspaan, gebruik zo nodig een lepel ter ondersteuning. In een wok ging dit makkelijk, het koekenpannetje vroeg één keer oefenen. Schep op keukenpapier en bak de volgende. Eet met rijst, schijfjes komkommer en pittige rode saus of sambal.

Meer over