De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Geroosterde wortel en druiven met salie

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: geroosterde wortel en druiven met salie. Bijgerecht voor 2 personen. 

Beeld Sake Slootweg

De keuze tussen hartig of zoet was voor mij altijd een uitgemaakte zaak. Ik koos vanzelfsprekend voor hartig. Ansjovis of een scheutje vissaus gingen standaard overal door. Met îles flottantes als grote uitzondering, sloeg ik desserts in restaurants steevast over. Pikante voorafjes, daar moest de tafel mee vol.

Toen kreeg ik koorts, lag drie weken in bed en nu is alles anders. Ik wil alleen nog maar zoet. Het begon toen ik ziek werd: overdag at ik uitsluitend aardbeien met suiker of yoghurt met jam en ’s avonds rijst met een gezinspot appelmoes. 

Tijdens het eerste voorzichtige bezoekje aan de supermarkt merkte ik pas echt dat er iets veranderd was. Nog niet zo lang geleden liep ik het schap met de zoete boterhamstrooisels altijd misprijzend voorbij, nu stond ik er met fonkelende ogen voor. Vruchtenhagel, muisjes, duovlokken; ik wilde het allemaal.

Dat dit niet het beste hersteldieet was wist ik ook wel, maar met de excuusslogan ‘dit is blijkbaar waar mijn lichaam om vraagt’ smikkelde ik vrolijk door. Tot mijn tante uit Rotterdam me een pot homeopathische vitaminepillen stuurde en in het begeleidende briefje subtiel informeerde of ik wel genoeg groente at. Inderdaad: het was tijd om weer aan de groente te gaan. Maar dan wel lekker zoet.

In mijn eerste versie van dit recept bakte ik de druiven mee met de salie. Roosteren, een tip van vriendin Barbara, bleek nog lekkerder.

Ingrediënten

30 g pijnboompitten

800 g bospeen, geschild

150 g pitloze rode druiven, gewassen

cayennepeper

Handje verse salieblaadjes (5 g)

20 g roomboter

optie: gedroogde ham, in reepjes

Rooster de pijnboompitten enkele minuten op matig vuur, zonder vet, in een koekenpan. Houd apart. Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) op 230 graden. Snijd de wortel in stukjes van 7-8 centimeter lang. Snijd eventuele wortels van winterpeenformaat extra in de lengte doormidden. Doe in een ovenschaal en hussel ze door een flinke eetlepel olijfolie. Rooster zo’n 15-20 minuten in de oven. Controleer of u er makkelijk in prikt. Strooi de druiven erbij, bestrooi met wat zout en een snufje cayennepeper. Zet nog 20-30 minuten terug. De wortels en de druiven moeten bruingeblakerde plekjes krijgen. Controleer regelmatig, de roostertijd verschilt met de dikte van de wortels.

Bak de salieblaadjes in de bruisende boter op matig vuur knapperig. Leg op keukenpapier. Schep de wortels en druiven in een schaal. Garneer met salie, pijnboompitten en eventueel gedroogde ham.

Meer over