De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: aubergines met misomarinade

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: aubergines met misomarinade, bijgerecht voor 4 personen

Aubergines met misomarinadeBeeld Pay-Uun Hiu

Er zijn mannetjesaubergines en vrouwtjesaubergines, lees ik in Nosh, het recentelijk verschenen vegetarische Joodse kookboek van Esther Erwteman (uitgeverij Nieuw Amsterdam). Vrouwelijke aubergines zijn vaak iets ronder dan de mannelijke en mooier om naar te kijken, schrijft ze. Maar mannelijke aubergines hebben een betere, minder bittere smaak. En omdat we liever minder bitter eten, zijn mannelijke aubergines beter om mee te koken. Bijvoorbeeld voor Erwtemans nasu-aubergines met miso, een bewerking van het klassieke Japanse gerecht nasu dengaku.

Ik was er intussen aan gewend dat een aubergine bij de icoontjes in het appverkeer wordt gebruikt om het mannelijk lid aan te duiden. Maar dat ze nu ook van vrouwelijke kunne zijn, is nieuw voor mij. Het is ook niet waar, zegt een Nederlandse aubergineteler die ik ernaar vraag. Ook op verschillende universiteitssites wordt dat verhaal naar het rijk der fabelen verwezen. Auberginebloemen zijn hermafrodiet, ze hebben mannelijke én vrouwelijke delen: stampers en meeldraden. De vruchten, die wij eten, hebben wel zaadjes, maar zijn geslachtloos.

Zo is er wel meer in dit boek waar je even je gezonde verstand bij moet houden. Knoflook inmaken met olie? Kijk uit voor botulisme. Linzensoep met kikkererwten? Reken op weektijd en een uur kooktijd. En die nasu-aubergines? Misschien zijn de Japanse nasu (aubergines) zacht genoeg na 20 minuten in de oven, maar ik vind het sowieso lekkerder om ze eerst even te bakken.  Wie het minder vet wil, kan ook van te voren de auberginehelften stomen tot ze iets zachter zijn. En dan heb je ook wat, want lekker zijn de recepten in Nosh wel.

Ingrediënten

4 aubergines

1 teen knoflook, geperst

2 eetl. mirin

1 theel. ahornsiroop

1 eetl. witte azijn of rijstazijn

½ eetl. lichte sojasaus

2 theel. verse gember, geraspt

½ eetl. sesamolie

50 g miso

flinke scheut (arachide)olie

1 eetl. sesamzaadjes

1 bakje granaatappelpitjes

1 bosui in ringetjes of ½ bosje koriander, fijngehakt

Snijd de aubergines in de lengte doormidden en kerf in de platte kant een ruitjespatroon in het vruchtvlees, zonder de schil door te snijden. Klop voor de marinade de knoflook, mirin, ahornsiroop, witte (rijst)azijn, sojasaus, verse gember, sesamolie en miso door elkaar. Verhit wat olie in een hapjespan, bak de aubergines kort aan weerszijden en laat dan 4 minuten met deksel op de pan sudderen. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg daarop de aubergines en kwast ze goed in met de misomarinade. Doe de bakplaat in een voorverwarmde oven (200 graden). Besmeer na 10 min. de aubergines nogmaals rijkelijk met de marinade en bak ze nog 10 min. in de oven. Leg ze op een platte schaal. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan. Strooi de zaadjes over de aubergines en decoreer met granaatappelpitjes en koriander of lenteuiringetjes.

Meer over