DE GIDSVOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: aspergesoep met mierikswortel en dille

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: aspergesoep met mierikswortel en dille. Lunchgerecht voor 2, voorgerecht voor 4 personen.

Aspergesoep met mierikswortel en dille.Beeld Pay-Uun Hiu

Dit jaar is het me gelukt. Ik heb consequent van alle asperges die ik heb gegeten de schillen en kontjes bewaard en ingevroren. De gedachte daarachter is dat je aan het eind van het aspergeseizoen dan nog een fantastische intense aspergebouillon kunt maken voor een bordje vaarwel-asperges-tot-volgend-jaarsoep.

Nou ben ik geen grootverbruiker, maar het gaat best snel. Drie, vier keer asperges eten met twee personen levert al een flinke zak schillen. Bovendien is het nog twee weken voor het seizoen (24 juni officieel) ten einde is, dus u kunt nog even wat opsparen. En het voordeel is dat de asperges nu ook voordeliger zijn dan aan het begin van het seizoen; ik kocht een kilo voor 6 euro. Mocht u het bewaren van schillen te omslachtig vinden, of geen vriezer hebben, dan maakt u deze soep met groentebouillon. Mijn voorkeur heeft het gebruik van plantaardige room voor een echt veganistische soep, als u liever dierlijke zuivel heeft, kan dat ook. Het handigste is de bouillon de avond van te voren te maken.

Ingrediënten

1 kg witte asperges

3 ½ eetl. olijfolie

3 eetl. bloem

scheut witte wijn

½ bosje dille, fijngehakt

1 ½ theel. mierikswortel

scheut sojaroom

nootmuskaat

zout en peper

Doe alle aspergeschillen en -kontjes die u heeft in een pan, ook die van de nieuwe asperges. Bewaar de geschilde asperges in een schone natte doek in de koelkast. Breng de schillen met 1 liter water aan de kook. Laat 5 min. zachtjes doorkoken, zet het vuur uit en laat een paar uur, liefst een nacht, trekken. Zeef de bouillon en vul indien nodig met water aan tot 1 liter. Breng weer aan de kook. Snijd de asperges in stukken van ca. 2 cm en kook ze 4-5 min. in de bouillon tot beetgaar. Schep ze eruit met een schuimspaan, spoel af met koud water en laat uitlekken in een vergiet.

Maak dan de roux: verwarm de olie zachtjes in een pan met dikke bodem, roer de bloem erdoor tot er geen klontjes meer zijn en laat de roux even doorwarmen. Giet al roerende een scheut wijn erbij en dan scheutje voor scheutje de bouillon. Blijf goed roeren. Verwarm de soep tot het kookpunt, doe de aspergestukjes, dille, mierikswortel en room erbij. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Schep de soep op borden en garneer met wat dille. Dit recept kan natuurlijk ook met groentebouillon en geblancheerde bloemkoolroosjes.

Meer over