SatireDe Speld

De Speld: Erdogan, hoeder van het vrije woord, wijst ons de weg naar het licht

Na de affaire rondom de dood van journalist Jamal Khashoggi kan er geen twijfel meer over bestaan: Recep Tayyip Erdogan is de grote verdediger van onze liberale waarden. Wat drijft deze liefdevolle man en barmhartige vader van de liberale democratie?

Beeld AP

Hij is een man met een continue uitstraling van rust, vertrouwen en warmte. In roerige tijden wordt er daarom automatisch naar hem ­gekeken voor leiderschap. Daar waar andere westerse leiders zich nu ­diplomatiek of zelfs passief opstellen, neemt hij dapper het voortouw. Zo ­waren de ogen wederom ver­wachtingsvol op hem gericht.

En wanneer de persvrijheid onder druk staat blijft hij niet ­hangen in theoretische discussies of hermeneutiek, maar treedt hij daadkrachtig op en deinst hij niet terug voor impopulaire maatregelen. Tegen Saoedi-Arabië toonde hij zich ­wederom een voorvechter van de liberale waarden, door te zeggen: ‘Dit staan wij niet toe in een vrije democratie. Hier ben je vrij om kritiek te hebben op bijna iedereen.’

Erdogan maakt geen compromissen. De geliefde leider zet zich zo keer op keer onverschrokken in om broeiende geopolitieke onrust tot bedaren te brengen.

Ook Nederland kijkt naar Erdogan voor moreel leiderschap. De Turkse leider heeft een vaderrol. Zo is hij streng wanneer het moet, en noemt hij Nederlanders nazi’s en fascisten, maar kan hij zich later ook liefdevol en verzoenend opstellen, wanneer hij ontkent dat hij dat ooit heeft gezegd. Zo is hij een uitzonderlijk leider in de 21ste-eeuwse politiek. Hij laat zien dat politiek niet alleen om diplomatieke spelletjes draait, maar ook om passievolle intimidatie.

Zelf moet Erdogan overigens niets weten van lofuitingen. Laten we het groteske bescheidenheid noemen. 

Meer over