de gidsboeken

Boek van de week en andere aanraders van de boekenredactie

Beeld Lars Deltrap

Lieve lezer,

Een nieuwe lente, een nieuw katern. Lezers van de papieren Volkskrant missen zaterdag hun vertrouwde Sir Edmund, maar zullen blij verrast (hopen we) het nieuwe Boeken & Wetenschap openslaan. Met, ik beperk me nu even tot het boekengedeelte, vertrouwde ingrediënten: recensies uiteraard (deze week onder meer Moord op de moestuin van Nicolien Mizee, dat dinsdag Boek van de Maand werd bij DWDD), maar ook de wekelijkse tip van onze Volkskrant Boekenraad, de column van Peter Middendorp, de poëzierubriek Goed/Slecht van Arjan Peters, de omslagrubriek van Erik van den Berg, de cartoon van Stefan Verwey en de bestsellerrubriek van Jet Steinz. Nieuw is De Boekenluisteraar, waarin Hugo Blom (op de dagen dat hij niet voor de Volkskrant schrijft werkzaam als hoofdredacteur van de VPRO-gids) de lezer rondleidt door de wereld van het luisterboek. Dat klinkt ouderwets, maar luisterboeken worden in rap tempo populair en steeds meer uitgevers stellen er speciale mensen voor aan.

Verder was het natuurlijk de week van de studie Nederlands. De Amsterdamse VU heft hem op en de ene neerlandicus na de andere kroop achter de laptop (‘in de pen klimmen’ doen ook zij allang niet meer) om er iets van te vinden. Zelf heb ik geen Nederlands gestudeerd maar Frans; heeft ook niemand meer zin in, maar ons hoor je niet.  Wellicht omdat voor mensen die daarin afstudeerden nooit een mooi woord is bedacht, Franciscus ofzo. 

Interview van de week

‘Achter het boek’ is een nieuwe serie interviews waarin we schrijvers vragen hoe ze dat eigenlijk doen, schrijven. Met de pen of met de laptop? Wie laten ze meelezen? Hoe belangrijk zijn recensies voor ze? Deze week de Ierse Sally Rooney, wier roman Normal People de afgelopen maanden zowat overal de bestsellerlijsten domineerde: ‘Als ik aan een roman werk, schrijf ik van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.’

Sally RooneyBeeld Jonny Davies

Boek van de week

Dertig jaar geleden verscheen Zout op mijn huid van Benoîte Groult (1920-2016), over de buitenechtelijke liefde tussen een intellectuele Parisienne en een bronstige zeebonk. Vooral lezeressen (dat mocht je toen nog zeggen) likten er hun vingers bij af, vreugdeloze feministen (mocht ook) werden woest en de schijnheilige Franse president Francois Mittérand (die van de onechte dochter en het ‘et alors?’) durfde het ‘uit schaamte’ niet te lezen. Het boek werd een everseller. Deze week verschijnt, postuum dus, Iers dagboek waarin Groult alle sappige details over haar eigen leven opdist die ter inspiratie dienden voor haar roman. De bronstige zeebonk was in het echt een bronstige piloot en Groult bloeide onder zijn vaardige handen en toegewijde liefde helemaal op. Elma Drayer las het

Aanraders van de redactie:

In De kracht van angst bespreekt oorlogscorrespondent Hesna Al Ghaoui angst in al zijn vormen, van spreekangst tot haar eigen angst. Onze eigen Midden-Oostencorrespondent Ana van Es las het, alsook In extremis over oorlogscorrespondent Marie Colvin.

Intellectueel Joost de Vries schreef een boek over pretentie en legt aan Gidi Heesakkers uit wat hij met moeilijke woorden heeft.

En intellectueel Nico Dijkshoorn schreef een boek over zichzelf en legt aan Sara Berkeljon uit waarom hij zichzelf een lul vindt.

Nico DijkshoornBeeld Eva Roefs

De tip van Janneke Siebelink (hoofdredacteur lees.bol.com): Stéphane Servant & Rébecca Dautremer, Haast (Davidsfonds)

‘(…) Nooit hield Haast halt.

Zelfs niet om te slapen.

Zelfs niet om te dromen.

Zelfs niet om van iemand te houden.’

Maar dan is daar Berg. En samen krijgen ze Nu, die zijn ouders doet inzien dat stilstaan goed is om te begrijpen wat er om je heen gebeurt. Maar niet te lang, want er valt nog zoveel te ontdekken in deze grote wereld. Een tijdloos sprookje met illustraties om in te lijsten — voor iedereen voor wie de wijzers soms een beetje te snel gaan.

De toptien van de Volkskrant Boekenraad

1. Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek

2. Bart van Loo, De Bourgondiërs (De Bezige Bij)

3. Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa (De Arbeiderspers)

4. Ellen de Visser, Die ene patiënt (Ambo|Anthos)

5. Nicolien Mizee, Moord op de moestuin (Nijgh&Van Ditmar)

6. Gerdien Verschoor, Het meisje en de geleerde (Atlas Contact)

7. Andy Griffiths, De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen (Lannoo)

8. Adwin de Kluyver, Het gedroomde noorden (Uitgeverij Unieboek Spectrum)

9. Haemin Sunim, Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (Boekerij)

10. Sally Rooney, Normale mensen (Ambo|Anthos)

Meer over