Zwijgplicht

Te veel zijpaden halen de spanning uit thriller die speelt in het wielermilieu


'Het is toch godverdomme schandalig. Er is geen enkele uitslag meer waarop je kunt vertrouwen. Ze doen het allemaal! Allemaal, verdomme.'

Sportverslaggever valt uit tegen Fanny Engel, zus van profwielrenner Ties Engel, 'boegbeeld van het Nederlandse wielrennen.' Zwijgplicht van Saskia Profijt is geen Tourboek, wel een thriller waarin wielrennen en doping een grote rol spelen.

Fanny, psycholoog en 'menselijke leugendetector', zit in een rolstoel sinds ze al telefonerend met haar mobieltje tegen de vangrail reed.

Als haar broer tijdens een training onder verdachte omstandigheden wordt aangereden, reist ze naar Milaan. Hij ligt in coma op de intensive care. De politie vermoedt dat het een aanslag was. Meest voor de hand liggende aanleiding: een autobiografie die hij schrijft, een onthullend boek over onder meer dopingpraktijken. Een actueel onderwerp dat verschillende mensen in zijn omgeving angst aanjaagt, zelfs tot daden aanzet.

En dan gaat het mis. De hoofdlijn in de wielerwereld is goed genoeg. De overdaad ontstaat door personages 'te interessant' te maken met zaken als hekserij, privégedoe, een bepaalde maffiagroep. Er wordt veel aangeraakt en vermengd. Niet goed voor de spanning.

'Godverdomme,' zegt Fanny aan het einde van het boek. Als ze naar de kamerdeur van Ties kijkt en naar de citroen in haar schoot, hoedenspelden met een roze knop, een roze zijden lint. Een voorspelling in de relationele sfeer voor een volgend verhaal - geen opwindend einde. Dan liever epo?

Meer over