GameAvicii Invector

Zweef door de ruimte met Avicii in de game Avicii Invector

De Zweedse dj Avicii werkte voor zijn dood nog mee aan een game waarmee je doordringt tot het dna van zijn muziek, en dat is simpelweg aangrijpend.

Robert van Gijssel
De game Avicii Invector. Beeld
De game Avicii Invector.

De Zweedse dj Tim Bergling, alias Avicii, werd het afgelopen jaar volop herdacht. Zijn zelfgekozen dood in 2018 schokte zijn fans en de hele dancewereld, en het verdriet is duidelijk nog niet verwerkt. Dus verscheen dit jaar de nagelaten plaat Tim, met niet eerder uitgebracht werk. En begin deze maand werd in Stockholm nog een groots herdenkingsconcert gehouden, met tientallen dj’s en zangers die Avicii en zijn berg wereldhits een laatste eer wilden bewijzen.

Deze week volgde een zoveelste monument voor de dj, en misschien wel de ultieme hommage aan zijn erfenis. Geen plaat of concert dit keer, maar een game, waarin de muziek van Avicii mentaal én fysiek kan worden ervaren. Avicii Invector, die is uitgebracht voor de grote spelconsoles en de pc, schiet de gamer in een hallucinerende ruimtereis door het oeuvre van de dj. En het spel opent daarmee een compleet nieuwe dimensie onder hits als Waiting for Love, Wake Me Up en Hey Brother.

De ontstaansgeschiedenis van Avicii Invector is al bijzonder. Vier jaar geleden ontwikkelden een paar onafhankelijke Zweedse gamemakers een technisch geavanceerd spelconcept rond popmuziek, in een poging de wat in vergetelheid geraakte ‘rhythm game’ nieuw leven in te blazen. Het spel was een soort psychedelische trip door de bouwstenen van de muziek heen. De speler stuurt zichzelf op een duizelingwekkende achtbaan door een liedjesuniversum, waarbij steeds op het juiste moment de juiste knop moet worden ingedrukt om de song op de rails te houden. Een beetje zoals klassieke ritmespellen als Parappa the Rapper en Guitar Hero dat al deden in de jaren negentig en nul, maar dan flink wat geestverruimender.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder vindt u de door Blendle ingesproken versie.

De gamemakers van Hello There Games vroegen Avicii toestemming om ook wat van zijn muziek te gebruiken en dat vond de dj prima. Maar toen hij een vroege versie van het spel gedemonstreerd zag, raakte hij nogal onder de indruk van de game-ervaring, en waarschijnlijk ook van zijn eigen werk in een zo originele omgeving. De gamemakers besloten het spel volledig aan Avicii toe te schrijven en Tim Bergling schoof aan in de studio om mee te denken over de keuze aan liedjes, het ontwerp van de ruimtelandschappen en de manieren waarop de gamers de beats van zijn clubtracks het best konden ondergaan.

Avicii Invector was nagenoeg klaar toen het onderwerp van de game overleed. Zoals dat ook al met de onvoltooide muziek van Avicii gebeurde, kreeg het spel een postume uitgave. Dat merk je al als het spel wordt opgestart en een paar stemmige foto’s van Avicii in beeld verschijnen. Zijn karakteristieke silhouet achter een dj-set: één hand aan de knoppen, het andere handje zwaaiend in de lucht.

Eventuele sombere bijgedachten verdwijnen snel bij de eerste levels. De gamer mag even wennen bij wat langzamere ballads, waarbij het knoppenwerk niet al te ingewikkeld is. Het is de bedoeling de beats in de songs te volgen, met de wijsvingerknoppen op de controller, en uiteraard de actietoetsen rondje, vierkantje, driehoekje en x.

De complexiteit neemt daarna snel toe, ongeveer in dezelfde mate als waarop Avicii het tempo opvoerde in zijn stevige housetracks. En dan begint de echte lol van Avicii Invector. Het is de bedoeling dat niet alleen de ritmes en dus de stevige vierkwartsmaten worden gevolgd, maar ook de vocalen van een van de vele gastzangers van Avicii. De knoppen moeten ingedrukt blijven zolang een zangnoot aanhoudt, en zo klik je als gamer op een gegeven moment dus echt door het dna van een liedje heen.

Het volgen van de arrangementen en de beats wordt nu zo duivels moeilijk, dat de hersenen eigenlijk moeten worden uitgeschakeld. De speler komt in een roes terecht, waarbij de intuïtie de muziek volgt en de geest versmelt met de songs. En daarbij zoef je dus ook nog in een klein ruimteschip door een oneindig planetenstelsel, waar wie weet ook nog ergens de ziel van de dj doolt. Zelfs al ben je geen fan van het werk van Avicii, het spel is gewoon aangrijpend. En je snapt ook waarom Avicii zelf er zo enthousiast over was: zijn muziek wordt op een bijna subliminale manier ingebracht en is in deze grafisch prachtige game in staat ieders hoofd leeg te spelen. En aan een zorgenvrij hoofd had Avicii, zo bleek na de tragedie van zijn dood, dus ook een onbevredigd verlangen.

Wat is het mooi om door de ruimte te suizen op een van Avicii’s eerste hits Levels, of op de optimistische funk van Lay Me Down. En wat is het nog altijd wrang te constateren dat achter al die opgewekte muziek van de Zweed zo’n diep verdriet school. De Avicii Invector is een liefdevol eerbetoon aan de dj en een spel dat is doordrongen van bezinning. Je moet echt even slikken bij het nummer Fade into Darkness, waarin je ook als speler langzaam aanstuurt op een zwart gat aan de ruimtehorizon.

Wat is een ‘rhythm game’?

De ‘rhythm game’ is een klein maar fijn niche-genre in de spellenindustrie. De spellen waarbij de gamer ritmes van de muziek moet volgen door op knoppen te hameren en bij te sturen, vindt zijn oorsprong in de Japanse arcadehallen. Daar werden al jaren drumspellen gespeeld op reusachtige apparaten, en een voorloper van de populaire gitaarheldengame Guitar Hero uit de jaren nul.

Parappa the Rapper Beeld
Parappa the Rapper

In de jaren negentig verscheen het cultspel Parappa the Rapper voor de eerste Playstation. In dat spel moesten met behendig knoppenspel de kindvriendelijke raps van hoofdrolspeler Parappa worden gevolgd - een feestje voor de hele familie, net als de Avicii Invector. In Guitar Hero, dat werd uitgebracht in 2005, moest de speler razendsnelle hardrocksolo’s volgen met dezelfde actietoetsen. Guitar Hero werd een hype in de jaren nul, en was een verplicht nummer bij studentenfeesten en metal-karaokes.

Guitar Hero Beeld
Guitar Hero

Het ritmespellengenre bloedde daarna een beetje dood. Maar dankzij games als de Avicii Invector en bijvoorbeeld de virtual reality game Beat Saber, waarbij de gamer zich met een samoeraizwaard door ritmeblokjes in een grafisch landschap heen moet slaan, lijkt de hoogst originele rhythm game aan een tweede leven begonnen. Een van de mooiste games in deze roesopwekkende categorie is het onwaarschijnlijk bedwelmende spel Thumper, waarbij de speler door een apocalyptische racebaan raast, op harde en onheilspellende techno.

Thumper Beeld
Thumper

Avicii Invector

★★★★☆

Avicii Invector, ontwikkeld door Hello There Games, uitgebracht door Wired Productions, is beschikbaar voor PS4, Xbox en PC. Er volgt nog een uitgave voor de Nintendo Switch. Voor deze bespreking is het spel voor de PS4 gespeeld. De Avicii Invector kost 20 euro.

Meer over