Zweedse dj Avicii kondigt afscheid aan

De populaire Zweedse dj Avicii heeft vandaag zijn afscheid aangekondigd op zijn website. Hij maakt zijn tours en optredens in 2016 nog af en zal daarna stoppen. 'Ik zal de muziek nooit loslaten', schrijft de 26-jarige Tim Bergling, die zich in korte tijd opwerkte tot een van de grootste dj's ter wereld. Of hij volgend jaar nog nieuwe muziek gaat uitbrengen als Avicii wordt niet helemaal duidelijk.

De Zweedse dj Avicii Beeld anp
De Zweedse dj AviciiBeeld anp

Met Wake me up verdiende Avicii een plek in de moderne popgeschiedenis, of u nou wil of niet. Het werd een nummer-één-hit in meer dan 20 landen, en in Nederland was het in 2013 zelfs de bestverkochte single van het jaar. Simpel akkoordenschema, de welbekende housevierkwartsbeat en dan komt-ie: het melodietje, en niet veel later, boem, die synthexplosie. Een edm-liedje uit het boekje.

Maar er is (veel) meer. Waiting for Love, bijvoorbeeld? 285 miljoen keer beluisterd op Spotify. The Nights haalt 182 miljoen views op YouTube. Hey Brother was onder andere het thema van de Olympische Spelen in Sotsji. En dan vergeten we nog de volle stadions over de hele wereld, waar tienduizenden fans met pompende vuisten op zijn muziek dansen tot het licht wordt.

Profiel Avicii

Avicii werd in korte tijd de grootste danceproducer ter wereld. Hoe speelde hij dat klaar? Een verklaring in zes stappen.

Electronic Dance Music

Edm staat voor electronic dance muziek. Het is de naam die de Amerikanen aan de enigszins simplistische, zwaar op de climax leunende dancemuziek hebben gegeven. Onder de grootste ambassadeurs bevinden zich zich onder meer de Nederlanders Afrojack, Armin van Buuren en Hardwell. Wereldwijd ongekend populair, zeker bij de jeugd. Avicii is misschien wel de populairste.

Hij wordt als Tim Bergling geboren in (Stockholm) en is op de middelbare school fan van Daft Punk en van de Zweedse dj Eric Prydz. Pas op zijn 18de begint hij serieus met plaatjes draaien en eigen muziek produceren.

Via kleine muziekblogs komen een paar van zijn tracks terecht bij Tijs Michiel Verwest, beter bekend als dj Tiësto. 'Tekenen die jongen', zegt Verwest tegen dancemanager Ash Pournouri. Daarna gaat het snel, geheel volgens het thema van Pournouri's Zweedse managementskantoor At Night: 'We don't discover artists, we create them'.

De dj begint als Tim Berg, maar verandert zijn naam al vlug in 'Avicii'. Zelfverzonnen, gevonden op een boeddhistische website, en het zou iets betekenen als 'de diepste hel'. Niet echt voor de hand liggend voor een feest-dj, maar Bergling vond het 'gewoon een leuk woord'.

De hit Levels betekent in 2011 zijn grote doorbraak. Kent u niet? Jawel, luister hier maar.

(tekst loopt door na de video)

15 miljoen per jaar

Nu is hij er vijf jaar later dus klaar mee, met dat optreden en reizen over de wereld. Er is 'te weinig tijd voor het leven van een normaal persoon, naast de artiest'. Over geld hoeft hij zich in ieder geval niet druk te maken. In 2014 werd zijn jaarlijkse inkomen geschat op 15 miljoen euro per jaar, minder is dat in ieder geval niet geworden.

'Er is zo veel dat ik met mijn leven wil doen en ik ben geïnteresseerd in van alles, maar er is te weinig tijd om dat allemaal te ontdekken', aldus Avicii.

Hij besluit zijn afscheidsbrief, anders dan zijn liedjes, niet met een climax, maar met een cliffhanger. Want of hij ooit nog terugkomt? 'Een deel van me kan nooit nooit zeggen. Wellicht kom ik ooit nog terug. Maar niet snel.'

Meer over