Taalgebruik!De poëzie ligt op straat

Zwarte scharen van kwakende kraaien

‘Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is’, dichtte K. Schippers (1936-2021). En dat veel taalgebruik poëzie is of zou kunnen zijn, voegen wij daar met een wekelijks groeiende verzameling aan toe.

Bart Koetsenruijter
Dries Ausems, Landgraaf. Beeld
Dries Ausems, Landgraaf.

Achter de muur waarop de dichtregels van Frans Erens staan, schrijft Dries Ausems uit Landgraaf, stond ooit de hoeve waar in 1857 de tachtiger is geboren. Dat moet een fraaiere aanblik hebben gegeven dan het Landgraafse winkelcentrum Op de kamp dat we er nu achter ontwaren. Maar wat een prachtpoëzie.

Heel anders, maar even zo goed ook tot nadenken stemmend, is wat Germa Smit op 16 december 2018 in het Kniphorstbos bij Schipborg, in Drenthe, aantrof. Het zal er inmiddels niet meer staan, maar is gelukkig voor de eeuwigheid vastgelegd. Marja Klink legde afgelopen 15 december ook iets ogenschijnlijk vergankelijks vast, ‘tegenover de parkeergarage van station Driebergen. We wandelden van Driebergen naar Maarn. Gelukkig met een wandelmaatje, anders zou het voor mij wel een droevig gedicht zijn. Maar de onbelopen paden met daarin de voetstappen van een verloren of verdwenen partner spraken me erg aan.’

Germa Smit, 16 december 2018, Kniphorstbos bij Schipborg. Beeld
Germa Smit, 16 december 2018, Kniphorstbos bij Schipborg.
Marja Klink, 15 december 2021, bij station Driebergen. Beeld
Marja Klink, 15 december 2021, bij station Driebergen.

Stuur de foto van de door u gevonden, al dan niet onbedoelde, poëzie met datum en vindplaats naar taal@volkskrant.nl

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.