serierecensiethe boys

Zwarte komedie The Boys geeft intrigerende draai aan het superheldengenre ★★★★☆

Het klinkt misschien afgezaagd, wéér een serie over superhelden. Maar de subversieve zwarte komedie The Boys geeft een intrigerende draai aan het genre: de helden misbruiken hun superkrachten. Ze zijn egoïstisch en gefixeerd op seks, drugs, geld of macht.

The Boys Beeld Filmbeeld
The BoysBeeld Filmbeeld

De achtdelige serie is gebaseerd op de gelijknamige stripboekenserie van Garth Ennis en Darick Robertson. Hun verhaal is door Eric Kripke (Supernatural) met succes bewerkt voor Amazon Prime. Seizoen twee is al in de maak.

Een van de hoofdpersonages is Hugh Campbell (Jack Quaid), een zachtaardige winkelbediende. Het ene moment staat hij nog tegenover zijn geliefde, op de stoeprand, het andere zit Campbell onder het bloed en heeft hij alleen nog haar handen vast. Letterlijk. De rest van zijn vriendin is verpulverd, omdat de snelste man op aarde –superheld A-Train – door haar heen is gerend.

Dit is het zoveelste geval van bijkomende schade, ontdekt Campbell als hij kennismaakt met een groep activisten, The Boys. Hun leider, Billy Butcher (Karl Urban), is ook zijn partner kwijtgeraakt en zint op wraak. Campbell sluit zich bij hen aan.

Hun tegenstander is machtig. Bij het moederbedrijf van de superhelden, Vought, waakt de charmante vicepresident Madelyn Stillwell (een geweldige rol van Elisabeth Shue) met harde hand over hun imago. Ze houdt wangedrag stil door slachtoffers te betalen en een zwijgcontract te laten tekenen.

Beurswaarde is alles bij Vought. Het gaat extreem ver met merchandising, laat zijn sterren tegen betaling reclame maken voor talloze producten en verhuurt ze voor grof geld aan steden als beschermer. Een miljardencontract met defensie is het ultieme doel: daar kunnen de helden worden ingezet als oorlogswapen.

Schijnheilig

Hoe schijnheilig het bedrijf is, zien we als Annie January (Erin Moriarty) als superheld Starlight toetreedt tot de hoogste regionen. Het idealistische meisje wordt al snel gechanteerd en misbruikt door een beroemde collega, op wie ze als kind nota bene verliefd was. Als Starlight op straat een verkrachting voorkomt en de daders velt, krijgt ze een standje van haar pr-adviseur, die bang is voor schadeclaims. Voughts helden gaan vooral naar zorgvuldig geplande reddingsacties, zo blijkt, waar een cameraploeg klaarstaat om een promotiefilmpje te maken.

The Boys is met vaart en humor gemaakt. Acteur Antony Starr steelt de show als de doodenge superheld Homelander, een mix van Superman, Captain America en Arnold Schwarzenegger. Voor het oog van de camera's presenteert hij zich als een bescheiden, barmha rtige patriot, daarbuiten ontpopt hij zich als een gewetenloze sadist.

Pluspunt is de gelaagdheid van de serie. De meeste ‘helden’ blijken ook slachtoffers, die zwichten voor de verleidingen van roem en rijkdom en afdwalen van hun oorspronkelijke missie. Het scenario zit vol actuele thema’s, zoals #MeToo, de macht van de wapenindustrie en de schaduwkant van een samenleving die dweept met helden en beroemdheden.

The Boys

★★★★☆

Serie

Te zien op Amazon Prime

Bijkomend effect is dat je – al dan niet terecht – kritischer gaat kijken naar Disney, het moederbedrijf van Marvel. Disney boekt ongekende successen met series en films over superhelden, zoals Avengers: Endgame, en doet veel aan merchandising.

Wat het totaalpakket aan films en series betreft, kan Amazon Prime niet tippen aan Disneys nieuwe streamingdienst, die officieel in november van start gaat. Maar deze slag is voor de makers van The Boys. In stripboekentaal: pak aan, Disney.

Meer over