Zwarte actrice schrijft geschiedenis bij Emmy's

Actrice Viola Davis heeft geschiedenis geschreven bij de uitreiking van Emmy Awards, waar de prijzen voor beste televisieproducties van het afgelopen jaar worden uitgereikt. Als eerste zwarte actrice sleepte zij de Emmy voor de Beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie binnen.

redactie
Actrice Viola Davis bij het uitreikingsfeest. Beeld getty
Actrice Viola Davis bij het uitreikingsfeest.Beeld getty

Davis kreeg de award voor haar rol als advocaat in de serie How to Get Away With Murder. In een emotionele toespraak beschreef de actrice hoe moeilijk het is om als zwarte vrouw deze prijs te winnen. 'Het enige verschil tussen gekleurde vrouwen en alle anderen is het verschil in kansen. Je kunt geen Emmy winnen voor rollen die niet bestaan. Dus veel waardering voor de scenarioschrijvers, de geweldige mensen Ben Sherwood, Paul Lee, Peter Nowalk, Shonda Rhimes, die een nieuwe definitie hebben neergezet van wat het betekent om mooi te zijn, sexy, een vooraanstaande vrouw, om zwart te zijn.'

Nog twee zwarte actrices wonnen een Emmy. Uzo Aduba uit Orange is the new Black kreeg de prijs voor beste vrouwelijke bijrol, terwijl Regina King de Emmy voor de beste bijrol in een miniserie in de wacht sleepte.

Andy Samberg, die de uitreiking presenteerde, verwees naar het onconventionele karakter van deze Emmy Awards, waarbij ook de openlijk homoseksuele regisseuse en scenarioschrijver Lisa Cholodenko een Emmy kreeg voor de miniserie Olive Kitteridge. 'Dit is de meest diverse uitreiking aller tijden', zei Samberg.

Game of Thrones grote winnaar

De grote winnaar tijdens de uitreiking was de hitserie Game of Thrones. De fantasyserie, met onder anderen Carice van Houten en Michiel Huisman, sleepte een recordaantal van twaalf Emmy's in de wacht. Dat is meer dan een serie ooit won in één jaar.

Game of Thrones won de prijs voor Beste Dramaserie, ten koste van de series Mad Men, House Of Cards, Orange Is The New Black, Homeland, Downton Abbey en Better Call Saul. Peter Dinklage, die Tyrion Lannister speelt, won de Emmy voor Beste mannelijke bijrol in een dramaserie. Hij won deze prijs ook al in 2011; de afgelopen drie jaar was hij genomineerd.

De serie was maar liefst 24 keer genomineerd voor een Emmy. De serie viel in de prijzen voor onder meer het schrijfwerk, de regie en de casting. Eerder deze maand won de serie al acht Creative Arts Emmy's, voor categorieën als stunts en geluidsmontage.

Peter Dinklage poseert voor de foto met zijn Emmy. Beeld afp
Peter Dinklage poseert voor de foto met zijn Emmy.Beeld afp

Veep

De tweede grote winnaar bij de televisieprijzen was de serie Veep. Die politieke satire won de Emmy Award voor Beste comedyserie. Daarmee versloeg de serie meervoudig winnaar Modern Family, Louie, Parks and Recreation, Silicon Valley, Transparent en Unbreakable Kimmy Schmidt.

Veep verzilverde in totaal vijf van de negen nominaties dit jaar. Julia Louis-Dreyfus won voor de vierde keer op rij de prijs voor Beste vrouwelijke hoofdrol in een comedyserie. Tony Hale kreeg de Emmy voor zijn bijrol. Verder viel de serie in de prijzen voor casting en schrijfwerk.

Julia Louis-Dreyfus, hoofdrolspeelster in Veep. Beeld getty
Julia Louis-Dreyfus, hoofdrolspeelster in Veep.Beeld getty
Meer over