RecensieZout

Zout is een buitengewoon zintuiglijke en met veel taalplezier geschreven vertelling (vier sterren)

Beeld rv

In het Twentse plaatsje Delden staat het enige zoutmuseum van Nederland. Bezoekers krijgen hier te horen hoe men eind negentiende eeuw op het nabijgelegen landgoed Twickel op zoek ging naar een bron met drinkbaar water. Het enige wat men vond was zout. Deze geschiedenis inspireerde dichter en romanschrijver Marc Reugebrink (1960) tot zijn vermakelijke, historische verhaal Zout.

Reugebrink heeft de plaatsnaam veranderd in Lende (kort voor Ellende?) en het landgoed waar baron Jacob Unico Wilhelm van Rüdersdorf Helmstadt met zijn vrouw Agnes resideert, heet nu ’t Raesfelt. Zij krijgen bezoek van een ingenieur, Julius Vrijmoedt, die lang naar ‘het blauwpaarse vlies op de thee in zijn kopje’ staart. Zoals zijn naam al doet vermoeden, is hij zo brutaal om te beweren dat het water uit de slotgracht, waar ook de beertonnen in worden geleegd, niet echt geschikt is als drinkwater.

De barones begrijpt opeens waarom ze zich zo ziek voelt en weigert nog een drup van het smerige water te drinken. Ze wordt nog zieker en vervalt al snel tot waanzin. De baron zet alles op alles om schoon drinkwater voor zijn geplaagde vrouw te vinden. Hij heeft geen idee waar te beginnen, maar hij trommelt een paar dorpsbewoners op en laat hen gat na gat boren.

Reugebrink heeft voor de wij-vorm gekozen om de dorpsbewoners een stem te geven, bij voorkeur vanuit hun stamtafel in café De Burggraaf. Zijn ze klaar met klagen (waarom naar water zoeken zo lang er voldoende alcohol is?), dan neemt een verteller het over. Vanuit grote hoogte beschrijft hij de bekrompen gemeenschap met sardonisch genoegen.

Opvallend is het minimale gebruik van dialoog. Je krijgt daardoor weinig kans om je in de personages te verplaatsen, om te denken: een dergelijke stommiteit heb ik ook weleens begaan. Tegelijk is Zout een buitengewoon zintuiglijke en met veel taalplezier geschreven vertelling. Je ruikt de bossen, de drank, de modder. Je proeft het zout.

Marc Reugebrink: Zout
Querido; 152 pagina’s; € 18,99.

Meer over