Review

Zootropolis heeft prettig weerbarstige toon

Luchtig en met veel humor laat Zootropolis zien dat niemand vrij is van vooringenomenheid. Deze Disney-animatiefilm zou kunnen dienen als lesmateriaal.

null Beeld
Beeld

Anders dan haar 275 broertjes en zusjes wil Judy Hopps geen wortelteler worden. Ze heeft haar zinnen gezet op een carrière als politieagent. Dat is behoorlijk ambitieus voor een konijn. Geen van haar soortgenoten heeft het ooit zo ver geschopt, maar in Zootropolis kan iedereen worden wat hij wil; zo luidt in elk geval de fraaie slogan van burgemeester Lionheart, al blijkt de praktijk weerbarstiger.

In de Disney-animatiefilm Zootropolis komen geen mensen voor, maar gedragen dieren zich behoorlijk menselijk. Ze lopen rechtop, zijn gekleed en praten met elkaar. Dat is, zo wordt aan het begin uitgelegd, een kwestie van evolutie. Waar roofdieren vroeger genadeloos jacht maakten op prooidieren, heeft ieder dier tegenwoordig zijn oerinstincten overwonnen en wonen alle soorten vredig naast elkaar.

Ingewikkelde taken

Een ideale samenleving, ware het niet dat veel dieren nog steeds liever hun eigen soort opzoeken en anderen met wantrouwen bekijken. Dat komt aan de oppervlakte wanneer een aantal roofdieren spoorloos verdwijnt. Judy Hopps, kersvers afgestudeerd aan de politieschool, bijt zich in de zaak vast. Van haar meerderen mag het konijntje alleen parkeerboetes uitdelen, maar ze is erop gebrand te laten zien dat ze wel ingewikkelder taken aankan.

Zootropolis, geregisseerd en geschreven door de makers van Big Hero 6 en Wreck-It Ralph, combineert een spannend detectiveverhaal met een slim en actueel betoog over vooroordelen. Zowel de verleiding als het gevaar daarvan wordt zo glashelder geïllustreerd dat de film zou kunnen dienen als lesmateriaal - en dat zonder ook maar een moment belerend te worden. Luchtig en met veel humor laat Zootropolis zien dat niemand vrij is van vooringenomenheid. Ook Judy, die zelf zoveel hinder ondervond van stereotypering, beschouwt alle vossen in eerste instantie als sluwe vijanden, tot ze er een ontmoet die behulpzaam is.

Dat de politiek geladen boodschap zo scherp en zonder drammerigheid voor het voetlicht wordt gebracht, is de opvallendste kwaliteit van Zootropolis. Het verhaal is verfrissend onsentimenteel. Met een heldin die beslist niet schattig gevonden wil worden en een nonchalante sidekick, de cynische sjacheraar Nick, heeft de film een prettig weerbarstige toon.

Niet verrassend is het hoge niveau van de animatie: dat kan aan de Disney-studio wel worden overgelaten. Vooral de fantasievolle deelgemeenten van Zootropolis, van het Regenwouddistrict tot het ministadje Rodentia, zien er prachtig uit. In combinatie met een scenario dat kijkers van alle leeftijden even serieus neemt, levert dat een van de betere animatiefilms van de afgelopen jaren op. PK

Zootropolis. Animatie. Regie Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush. 108 min., in 250 zalen.

null Beeld
Beeld

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over