Filmrecensieactie

Zonde dat de genderswap van Ocean's 8 resulteert in een tamme en kleurloze film (twee sterren)

Filmrecensie (actie/komedie) - Ocean's 8

Berend Jan Bockting
Oceans 8 Beeld
Oceans 8

Overvalmeesterbrein Debbie Ocean (Sandra Bullock) krijgt in Ocean’s 8 tijdens het samenstellen van haar crew voor een tot in de puntjes uitgedachte juwelenroof een foto van een potentieel teamlid aangereikt: een man. Resoluut wimpelt ze het voorstel af. ‘Een man valt op’, zegt ze, ‘een vrouw wordt genegeerd.’

Het is een sleutelzinnetje in de film. Genegeerd worden is precies de bedoeling van Debbie Ocean, de al even criminele zus van George Clooneys Danny Ocean, die zijn kunstjes deed in het drietal speelse heistfilms Ocean’s Eleven, -Twelve en -Thirteen (2001-2007). Die films traden op hun beurt in de voetsporen van het oorspronkelijke Ocean’s 11 uit 1960, met onder meer Frank Sinatra en Dean Martin op de luidruchtige apenrots der meesterrovers.

Slim zorgt Ocean’s 8 met dit ene citaat voor een lekker stekelige verhaalinhoudelijke reden achter de zogeheten genderswap ten opzichte van die eerdere films – het nieuwste wapen van Hollywood op weg naar een evenwichtigere balans tussen mannen en vrouwen in de filmindustrie. Zonde dat die aanpak vervolgens resulteert in zo’n tamme en kleurloze film.

Debbies plan behelst de ingenieuze diefstal van een pervers prijzige diamantenketting tijdens het jaarlijkse Met-gala in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art, ’s werelds bekendste modebal. Ter voorbereiding op de roof benadert de licht-neurotische modeontwerper (Helena Bonham Carter) namens Ocean een naïef en tuttig topmodel (Anne Hathaway), die zonder het zelf te weten gedurende het gala zal dienen als kapstok van de te stelen buit. Dat levert vermakelijke onderonsjes tussen ontwerper en model op. Hathaway etaleert een groot komisch talent als ze al tijdens het passen van de ketting een zenuwinzinking krijgt. Ook sterk, want onverwacht: zangeres Rihanna als blowende hacker, belast met de ontmanteling van de museumbeveiliging.

Het gaat hier op andere wijze mis dan bij die andere genderswapfilm, het peperdure en twee zomers geleden geflopte Ghostbusters. Waar die film verzoop in melig gedoe, zorgt Ocean’s 8 voor gelatenheid. De futloze regie van Gary Ross (Pleasantville, The Hunger Games) geeft je het gevoel naar een film te kijken die tijdens de openingstitels een slaappil is toegediend. Ross filmt als een ambtenaar: enige schwung ontbreekt volkomen, zijn exquise ensemble van actrices wordt op wat uitzonderingen na halfslachtig benut.

Ironisch, hoe het alsnog een man is die de boel hier om zeep helpt.

Ocean’s 8. 2 sterren, Actie/ komedie. Regie Gary Ross

Met Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Rihanna, Helena Bonham Carter.

110 min., in 127 zalen.

Deze 'mannenrollen' worden nu vertolkt door vrouwen

Meer over