Zoektocht naar de behoefte aan richting en houvast

Jeugdtheater Ze rijden samen rond, in een merkwaardig voertuig. Ze eten knakworstjes uit een pannetje, verwarmd op een campinggaspitje. Ze zingen, tweestemmig, uit volle borst en ook uit wanhoop gospels....

Waanzin van Het Syndicaat is een gestoorde, religieuze trip van twee zonderlinge mannen, waarvan de een in de stellige overtuiging verkeert dat de ander niemand minder is dan de nieuwe Messias. Door die in hogere sferen te brengen hoopt hij dat het Woord en de Waarheid verkondigd zullen worden. Samen met de spelers werkte regisseur Daniëlle Wagenaar vanuit improvisatie aan de voorstelling, na het eerdere vooronderzoek in de happening God zoekt het Syndicaat (en hier is het).

Gerold Guthman speelt de vermeende nieuwe Messias als een verwarde, aarzelende man, die erg nerveus wordt van hetgeen zijn maat allemaal met hem van plan is. Bij vlagen slaat hij door als de spanning hem te veel wordt. Niek van der Horst rotzooit de hele voorstelling door op gedreven wijze aan een groter plan, rijdt rond in een gevaarlijk volgestouwd relimobiel, waaruit voortdurend cassettebandjes donderen. Met een onwaarschijnlijke verzameling elektronica van voor de digitale revolutie is hij in de weer om een elektrokruisiging te bewerkstelligen, die gedoemd is te mislukken.

Zo gek als de twee mannen zijn, zo mooi klinken hun tweestemmige gospels. Ze verkeren overduidelijk in een christelijke relishock, maar dat maakt hun wanhoop en behoefte aan troost en vastigheid niet minder relevant. Waanzin is het resultaat van een grondige zoektocht naar de menselijke behoefte aan richting en houvast, op het randje van de gekte. Waar je wellicht het beste zicht hebt op dat fenomeen. Potsierlijk, bij vlagen irritant, bovenal verontrustend.

Bart Deuss

Meer over