Zoals altijd bij NDT verbluffen ze met hun uitvoering

De jonge choreograaf Pokorný geeft met 'Humpback Runner' een frisse eigentijdse touch aan het programma. De dansers (op sokken) voelen zich overduidelijk senang bij het ogenschijnlijk losse materiaal.

Mirjam van der Linden
null Beeld Humpback Runner
Beeld Humpback Runner

In 2015 maakte de jonge choreograaf, Jirí Pokorný, ex-danser bij het Nederlands Danstheater (NDT), voor de junioren van zijn oude nest een stuk dat nog niet helemaal overtuigde. Met Humpback Runner heeft hij nu wel een geslaagd werk afgeleverd. Ingeklemd tussen reprises van oudgedienden geeft hij het programma Symbolen er een frisse eigentijdse touch mee.

Pokorný heeft iets met illusie en werkelijkheid. Die lopen in elkaar over, beweert iemand op band. Eerder voerde hij de surrealist André Breton op, nu verwijst hij in het programmaboek ietwat plichtmatig ('het' Bosch-jaar is immers bijna voorbij) naar Jheronimus Bosch, de schilder die het leven, inclusief hel en hemel, uiterst fantasierijk vastlegde.

Symbolen

Dans

Door NDT 2.

Wereldpremière Jirí Pokorný (Humpback Runner). 3/11, Zuiderstrand-theater, Scheveningen. Tournee t/m 22/12.

Pokorný's beelden zijn minder absurd. Hij speelt met het inkrimpen en uitdijen van groepen. Een eenzame man in een cirkel, inktzwart als het water in een diepe put. Een eenzame vrouw langs de rand daarvan. In de verte een vlok dansers die steeds meer uitrekt en eindigt in een freeze. Die eenlingen in een groep, die eerder een gemeenschap is dan een anonieme massa, daar draait het om. Sleutelmoment is wanneer ze nog een duo zijn. De meisjesachtige, beetje jazzy stem van Joanna Newsom bezingt een stukgelopen relatie. Heel licht, net als hun bewegingen, alsof ze de zwaarte van de inhoud willen bezweren.

De dansers (op sokken) voelen zich overduidelijk senang bij het ogenschijnlijk losse materiaal, dat soms doet denken aan de stijl van Crystal Pite, bij wie Pokorný ook danste. Zoals altijd bij NDT verbluffen ze met hun uitvoering: terloops maar haarscherp.

Meer over