RecensieJ. Cole

Zo mooi kan hiphop dus zijn: J. Cole op festival Woo Hah! (vier sterren)

Menno Pot
J. Cole Beeld
J. Cole

J. Cole. 15/7
Festival Woo Hah!
Beekse Bergen, Hilvarenbeek.

‘Hallo Holland!’, begroet J. Cole het publiek. ‘Hoe noem ik het hier? Holland? Amsterdam?’ Wat is dat toch? Waarom denken zoveel artiesten dat ze in Amsterdam zijn? We zijn in de Beekse Bergen, Hilvarenbeek dus, op de vijfde editie van hiphopfestival Woo Hah!, voor het eerst op deze plek.

Het was ongeveer het enige wat Cole fout deed tijdens zijn uitstekende optreden in de Brabantse dustbowl, de apotheose van het weekeinde op de late zondag.

Het was niet alleen heerlijk naar hem te luisteren, het was ook prachtig om te kijken naar die grote, charismatische man uit North Carolina. Geen andere rapper deed zo zichtbaar zijn best elk woord te laten aankomen: hij boog licht voorover en escorteerde elk woord met zijn handen naar de toehoorders. Voortdurend oogcontact.

En de woorden van J. Cole mógen ook gehoord worden: zijn teksten over het menselijk tekort, verslaving, liefde en machteloosheid zijn ook op zijn nieuwe album KOD een rauw, golvend soort proza, waarin ook andere personages dan hijzelf reliëf krijgen.

J. Cole is een schrijver. Zelfs in een bronstige seksvertelling als zijn recente hit Wet Dreamz, tegen het einde, kom je mooie, lieve zinnen tegen: ‘She sat beside me, used to laugh at my jokes/ Teacher always got mad, so we passed notes.’

Zo mooi kan hiphop dus zijn, als de avond valt, het stof neerslaat en J. Cole zich, begeleid door een fenomenale livedrummer, van zijn geestdriftigste kant laat zien. En wat een finale, met het a capella gerapte 1985 (deinende voordracht, zwanger van jazz) en de hit No Role Modelz.

Hij zou veel vrienden hebben gemaakt op North Sea Jazz, maar daar was hij niet. Cole was lekker bij ons, op Woo Hah!

Meer over