tipsopvoedgadgets

Zo krijg je kinderen eindelijk van de schermen af

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

Veel ouders worstelen met de vraag: hoe krijgen we onze kinderen losgeweekt van dat scherm? En kan diezelfde technologie daarbij helpen? Het definitieve antwoord zult u hier niet vinden, maar wel wat suggesties.

Bard van de Weijer

Toezicht

Wie wil weten wat het kroost uitspookt in de digitale wereld heeft de keuze uit een keur aan oppas-apps; van trackers tot schermtijdbeperkers tot webfilters. Over het algemeen is de functie van al die apps min of meer dezelfde: de ouder of voogd kan op de eigen telefoon zien waar het nageslacht uithangt, in het echt en virtueel, en krijgt een seintje als verboden of riskant gebied betreden wordt. Daarnaast krijgt de ouder inzicht in hoe lang er dagelijks wordt geschermd. Overkoepelend doel: het kind beschermen tegen de kwade buiten- en internetwereld. De werking is meestal eenvoudig: installeer een app op het apparaat van het kind en een op dat van de ouder of verzorger. Die bepaalt vervolgens de grenzen van de digitale wereld.

Een tamelijk compleet en gratis pakket is Google Family Link. Hiermee kan de ouder via gps zien waar het kind is, kunnen bedtijden worden opgegeven (wanneer het apparaat zich ook slapend houdt), een daglimiet ingesteld en bezoek aan bepaalde websites ontzegd. Vanwege gratis en Google is dit een prima app om te proberen of deze manier van Beschränkung werkt.

Niet elke ouder raakt opgetogen van deze vorm van tamelijk totalitair toezicht. Veel ouders geven hun kinderen, zeker als die richting de puberleeftijd gaan, liever meer eigen verantwoordelijkheid. Voor jongere nakomelingen is Family Link misschien een prettige manier om een oogje in het zeil te houden.

Google Family Link, voor iOS en Android, gratis.

iOS heeft ingebouwde regelaars voor schermtijd.

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

Gamebeperking

Omdat veel ouders moeite hebben met het overvloedige gamegedrag van hun kinderen, is het soms genoeg om alleen het gamen aan banden te leggen. Consoles als de Nintendo Switch en Sony Playstation hebben hun eigen app waarmee de maximale speeltijd ingesteld kan worden, ook per account en per dag van de week (in het weekend bijvoorbeeld wat meer tijd), waardoor jongere gezinsleden wat meer beperkt kunnen worden dan de oudere.

De app van de Switch is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk en laat in een duidelijk overzicht zien hoe lang er dagelijks is gegamed en welke spellen zijn gespeeld. Het tijdelijk onderbreken van de beperkingen gaat eenvoudig. De app van Sony is minder gebruiksvriendelijk, maar kent dezelfde mogelijkheden.

Wie zijn kind zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheid wil geven, kan deze apps ook gebruiken als noodrem door de speeltijd ruim in te stellen. Dan grijpt de app pas in als de speeltijd uit de hand dreigt te lopen. Bijvoorbeeld als het kind op het idee komt om in de nacht te gaan gamen, of als er uren achtereen is gespeeld.

Switch ouderlijk toezicht, voor iOS en Android, gratis

PS App, voor iOS en Android, gratis

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

Gameverslaafd?

Voor kinderen en pubers (ouders ook) bieden games een mogelijkheid te ontsnappen aan beslommeringen en stress. In de wereld van Fortnite en Fifa kan een kind excelleren en zich Ronaldo de Lima wanen: even de beste zijn van iedereen, indruk maken op vrienden. Goed zijn in een game kan zelfvertrouwen en aanzien verschaffen in de echte wereld.

Als in die echte wereld dan ook gewoon wordt gevoetbald, is er niet zo veel aan de hand. Maar wat als een kind zich steeds meer terugtrekt achter zijn beeldscherm en niet kan stoppen? Wanneer is er sprake van problematisch gamegedrag? Daarvoor heeft het Trimbosinstituut een zelftest ontwikkeld. Nadat het kind alle vragen heeft beantwoord, volgt een advies en zijn er tips voor verantwoord gamegedrag.

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

Wifidimmer

Als het geyoutube en gefortnite van het kroost weer eens de spuigaten uitloopt, kun je als ouder natuurlijk de router van de muur trekken. Maar dat is de kanonskogel voor de mug. En bovendien kun je zelf ook niet meer Netflix op voor Narcos. Subtieler is de regelaar die de Nederlander Maarten Wolzak bedacht: net zoals je thuis de temperatuur regelt, zo kun je met deze ‘thermostaat’ het internet regelen: vol open stroomt het net in al zijn schoon- en smerigheid de woonkamer in. Een standje lager blokkeert-ie porno. Nog een standje terug en sociale media worden buiten de deur gehouden. In de laagste stand kun je alleen nog maar gebeld worden. En op Magister kijken, de app die schoolcijfers en spijbelmomenten doorsluist naar je ouders. De wifidimmer Myndr krijgt idealiter een plaatsje aan de muur naast de gewone thermostaat. En dan lekker op 1 tijdens het eten.

www.myndr.nl189 euro

Koop een hond

Naast apps zijn er genoeg andere trucs die al te overvloedig geïnternet kunnen indammen. Wij haalden thuis het drumstel naar de woonkamer. Het VT-wonengevoel is meteen verdwenen, maar er wordt nu wel geregeld wild geraasd. En zelf op de bank gaan zitten lezen, lokt aantoonbaar kopieergedrag uit, al is het maar met een Donald Duck’je. Verder overwegen wij de aanschaf van een hond. Zo’n harige Playstation, die uitgelaten moet worden en wil ravotten, is de ultieme gadget om het kroost achter een scherm vandaan te krijgen. Denken we.

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen
Meer over