De GidsTech

Zo krijg je jong en oud de zomerzon in: knallend met de Recoil Combat Set

Lekker een potje knallen met hightechpistolen: een tikkeltje fout, maar o zo leuk – ook voor wie allang geen cowboytje meer speelt.

Laurens Verhagen en Bard van de Weijer
null Beeld Chris Rovroy
Beeld Chris Rovroy

Dus u breekt zich het hoofd over de vraag hoe u uw bankklevertjes achter de Playstation vandaan krijgt, de zomerzon in? Hier is het antwoord: de Recoil GPS Laser Combat Set. Cowboytje spelen met hightechschietpistolen. Verbazingwekkend leuk, ook voor oudere gamers.

Wat is het? De starterset bestaat uit twee pistolen en een wifistationnetje dat een persoonlijke netwerkwolk maakt van 150 meter doorsnede, waarbinnen gespeeld kan worden. Het werkt zowel buiten als binnen, maar buiten is het aardigst. Aan de pistolen (RK-45 Spitfires genaamd) zit een houder waarin de smartphone geklemd wordt. Die communiceert met het wifistation en met behulp van gps wordt de locatie van tegenstanders in het speelgebied getoond.

Vervolgens gaat de speler al dan niet met teamgenoten op zoek naar de ‘vijand’, die je besluipt en onder vuur neemt. Dit gebeurt met gebundeld ledlicht. Valt deze ‘laserstraal’ op de infraroodontvangers op het pistool van de tegenstander, dan is die ‘geraakt’ en neemt zijn ‘gezondheid’ af. Zodra een tegenstander vaak genoeg is geraakt, is hij uitgeschakeld en krijg je een punt.

Virtuele luchtsteun

Om het spel te kunnen spelen is een smartphone nodig (Android of iOS). Deze verzorgt de wificommunicatie tussen het pistool en de draagbare router. Je kunt met zestien man tegelijk spelen, de hele buurt of het complete kantoor kan dus meedoen. Het beeldscherm van de telefoon toont een kaart waarop andere spelers zichtbaar zijn en laat de score zien. Ook kan elke speler virtuele luchtsteun aanvragen via de app. Heel wat anders dan papieren pijltjes in elektriciteitsbuizen waarmee de jeugd vroeger speelde.

Niet elke ouder zal enthousiast raken van het mitrailleurgeratel; het spel is flink agressiever dan Pokémon Go. We liepen aanvankelijk ook enigszins beschroomd met de pistolen naar buiten, maar zodra het spel van start ging, vergaten we de omgeving en onze leeftijd en gingen nietsontziend voor het winnende schot. Binnen een minuut voelde de techredactie zich weer 8. We waren niet de enigen: enkele passerende fietsers stapten af om te informeren wat dit was en verklaarden (louter mannen, dat wel) unaniem (drie stuks) ook zo’n set te willen.

null Beeld Chris Rovroy
Beeld Chris Rovroy

Deze game lijkt alles in zich te hebben om een succes te worden. Er zijn meerdere wapens, zoals een foute grotere mitrailleur en (nog foutere) handgranaten, die apart aangeschaft moeten worden. Er zijn diverse spelvarianten, zoals een waarbij je binnen een bepaalde tijd zo veel mogelijk tegenstanders moet uitschakelen, maar ook een verover-de-vlagversie.

Slechte app en hoge prijs

Jammer dat de app niet erg goed is getest. Op de iPhone SE ontbrak tekst in de knoppen, waardoor we blind door de menu’s moesten klikken, en de verbinding met het wifistation en de pistolen viel geregeld uit, zonder foutmelding. De slechte app bederft een deel van het spelplezier, maar de fabrikant belooft dat er snel een nieuwe versie komt waar de bugs uitgehaald zijn.

Dan is er nog de prijs. De starterset kost 150 euro, en dat is veel geld. Daarnaast zijn er minstens veertien penlightbatterijen nodig om te kunnen spelen. Die worden niet meegeleverd. Voor dit geld mag je verwachten dat de apparaten ten minste een ingebouwde accu hebben. Ook schroevendraaiers voor het openen van de batterijbehuizing en het vastzetten van de telefoonhouders ontbreken. Tikje ergerlijk.

Wie zich over deze tekortkomingen heen kan zetten, koopt een enerverend spel. Bij het wegduiken achter geparkeerde auto’s of beschutting zoeken achter een lantaarnpaal verdwijnt het chagrijn over de brakke app als sneeuw voor de zon en ren je pief-paf-poefend de ondergang of overwinning tegemoet.

Recoil

Starter Set: € 49,99.
Rogue Rifle: € 79,99.
Spitfire Pistol: € 59,99.
Frag Grenade: € 22,99.
Vanaf 12 jaar.

Meer over