Zo kom je tv-kijkend de kerstdagen door

We nemen ons voor uren te wandelen en al die opgespaarde boeken te lezen. Maar uiteindelijk komen de Kerstdagen neer op drie dingen: eten, drinken en tv-kijken. We selecteerden de kerstigste programma's.

null Beeld anp
Beeld anp

Klassieke kerstsprookjes

De troost van Kerst zit hem voor een groot gedeelte in patronen, in het teruggrijpen op wat je al kent. Hoewel er elk jaar nog nieuwe kerstfilms worden gemaakt, zijn alleen de klassiekers echt de moeite waard. Wie Eerste Kerstdag vroeg wil beginnen, kan A Christmas Carol met George C. Scott uit 1984 (RTL4, 15.00 uur) vergelijken met Scrooged met Bill Murray uit 1988 (Eén, 14.00 uur) en daarna met de 3D-animatiefilm A Christmas Carol met Jim Carrey uit 2009 (SBS6, 20.30 uur). Uitkomst: hoe ouder, hoe beter.

null Beeld anp
Beeld anp

Kerstmis is niet compleet zonder dat Macaulay Culkin zijn handen verschrikt over zijn wangen legt als Kevin in Home Alone en Home Alone 2 (RTL4, 25 en 26/12, 20.30 uur). En omdat de Britse Kerst-mozaïekfilm Love Actually al meerdere malen op tv is geweest, is het Nederlandse equivalent Alles is familie (NPO1, 20.20 uur) met Carice van Houten, Thijs Römer, Jacob Derwig en Benja Bruijning een voorspelbaar maar prima alternatief op Tweede Kerstdag. Direct aansluitend begint Jingle All the Way (RTL7, 22.35 uur), waarin Arnold Schwarzenegger vlak voor Kerst de speelgoedpop Turbo Man voor zijn zoon probeert te bemachtigen. Amerikaanser kan niet, maar zo hoort het ook met Kerst. Voor de betere niet-kerstfilms tijdens Kerst volgt u de filmtips verderop in dit katern.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Voer voor discussie

En dan is het tijd voor een copieus Kerstdiner. Schuift u aan? Op het menu staan hert, haas en gans. In De Nieuwe Wildernis (25/12, NPO1, 21.20 uur) zien we het wild in betere tijden, als dieren in de Oostvaardersplassen. Hun omzwervingen, gevechten en strijd om te overleven werden twee jaar lang minutieus vastgelegd. 'Een majestueuze ode aan het alledaagse dier', schreef de filmrecensent van de Volkskrant over de natuurdocumentaire.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

De feeststress weglachen

Even wat lucht tussen de gangen door. En hoe prettig is het om na de bavarois wat krokant afgebakken poetsen te horen van mensen met betere grapgenen dan een zeker familielid? Op Kerstavond geven Owen Schumacher en Paul Groot in de Koefnoen Kerstspecial (NPO1, 22.55 uur) het goede voorbeeld door te demonstreren hoe hun typetjes omgaan met feestdagenstress. Op Eerste Kerstdag is er een College Tour Special met John Cleese (NPO2, 22.10 uur). In oktober sprak Twan Huys de grote Britse komiek, bekend van Monty Python en Fawlty Towers, in een vol Carré. Voor wie de Engelse taal niet deftig genoeg kan klinken, verdient het aanbeveling om voor het slapen gaan stand-up comedian Michael McIntyre in huis te halen, met zijn Very Christmassy Christmas Show (BBC1, 23.40 uur). Een dag later wordt het uitbuikprogramma verzorgd door Ronald Goedemondt (NPO1, 22.35 uur), de man die in het kerstnummer van de VARAgids sprak: 'Ik haat Robert ten Brink, ik haat hem! O, wat haat ik Robert ten Brink!' Ook zei hij: 'Het is mijn beste show tot nu toe. Ik ga zeker kijken naar De R van Ronald.'

null Beeld anp
Beeld anp

Tweede Kerstdag verplaatst de camera zich naar een apenrots buiten onze landsgrenzen: de Cho Oyu, een berg tussen Nepal en Tibet. Documentairemaker Geertjan Lassche volgde voor Hemelbestormers (NPO3, 20.25 uur) - genomineerd op het IDFA in de categorie beste Nederlandse film - alfamannen en een enkele alfavrouw in hun beklimming van een van de hoogste bergen ter wereld. De documentaire gaat over gretigheid en egoïsme. Uitstekend overpeinsmateriaal bij het opentrekken van die derde fles rood.

Daarna kunt u op de sofa van 's lands mooiste kerstbal Jort Kelder. Hij presenteert De verleiding van het grote geld (NPO2, 22.15 uur). Het is een zielhelende thema-avond over verleiding en moraal. Wanneer geef je eraan toe? En moeten we niet eerst naar onszelf kijken voordat we anderen veroordelen? Kelder bespreekt die vragen onder anderen met Erik de Vlieger en Gerard Spong. Ter illustratie spelen acteurs van De verleiders scènes uit de voorstelling.

null Beeld anp
Beeld anp

Zwelgen in Sinatra

Kerstliedjes zijn voor Kerst wat amandelspijs is voor de stol. You love it or you hate it, of: you love to hate it. In die laatste categorie valt de speciale Guilty Pleasures-editie van DWDD vanuit Carré (25/12, NPO 1, 23.05 uur). Onder anderen Jett Rebel, Typhoon en Giovanca brengen daar van alle foutheid ontdane, Puur & Eerlijk-versies van bekende kerstliedjes ten gehore. Wie toch meer wil zwelgen in de groen-rood-gouden Sinatra-swing die zo lekker bij Kerst past, zapt naar de Belgen, waar het überkitsche concert van Lady GaGa en Tony Bennett wordt uitgezonden (25/12, Eén, 23.25 uur).

Voor de iets dramatischer aangelegde kerstvierder bieden onze - doorgaans met een betere muzieksmaak uitgeruste - zuiderburen ook soelaas. Zowel op Kerstavond (22.45 uur) als op Eerste Kerstdag (18.25 uur) zendt Canvas een registratie uit van het concert dat Leonard Cohen in 2013 in Dublin gaf. Ook erg de moeite waard: A Life In Song (25/12, BBC 2, 22.00 uur) waarin een keur aan Britse artiesten nummers zingt van liedjesschrijver Tim Rice (Jesus Christ Superstar, Chess, Evita, The Lion King). Voorafgaand aan elk liedje vertelt Rice aan presentator Michael Grade het verhaal achter elk liedje. Kunnen we even een Hakuna Matata horen?

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa
Meer over