Zo beïnvloedt tv-serie Amerikaanse rechtsgang

Eén van de verdachten in de moordzaak die het onderwerp vormde van de populaire Netflix serie 'Making a Murderer' is door een federale rechter vrijgresproken. Misdaadreconstructies lijken steeds vaker invloed te hebben op de Amerikaanse rechtsgang.

Brendan Dassey Beeld ap
Brendan DasseyBeeld ap

Het waren bijna ondraaglijke scènes in Making a Murderer, de tiendelige reconstructie van een moordzaak die eind vorig jaar op Netflix werd gezet en al snel een van de meest besproken televisieseries was: de politieverhoren van de 16-jarige Brendan Dassey, een zwakbegaafde jongen wiens bekentenis belangrijk bewijs vormde in de complexe moordzaak waarvoor hij en zijn oom Steven Avery al bijna tien jaar vast zitten. Zonder volwassen begeleiding, met een compleet incompetente advocaat, dwongen de rechercheurs een gedetailleerde bekentenis af. Na afloop van het duidelijk in zijn mond gelegde gruwelijke relaas vroeg Brendan wanneer hij naar huis kon. Makers Laura Ricciardi en Moira Demos, die de zaak tien jaar lang volgden, maakten juist vorige maand bekend dat ze bezig zijn met een vervolg op Making a Murderer, waarin onder meer de wereldwijde reacties op de serie worden verwerkt.

De wending die de zaak nu heeft genomen lijkt te zijn afgedwongen door de serie. Dat sluit aan bij een trend van misdaadreconstructies die invloed hebben op de Amerikaanse rechtsgang. Serial (2014) van Sarah Koenig was voor veel mensen een introductie van het fenomeen podcast, maar betekende uiteindelijk ook een nieuw proces voor hoofdpersoon Adnan Syed, die een levenslange straf uitzat voor de moord, in 1999, op zijn 18-jarige vriendin Hae Min Lee. De makers lieten zien dat de centrale bewijsvoering in de zaak zwak was.

The Jinx (2015), een HBO-serie waarin de excentrieke miljonair Robert Durst werd gevolgd, betrokken bij de dood en verdwijning van drie mensen in zijn directe omgeving zonder ooit te zijn veroordeeld, leidde rechtstreeks tot de arrestatie van de hoofdpersoon aan de vooravond van de laatste episode. Met zijn microfoon nog op loopt Durst het toilet in terwijl hij mompelt: 'What the hell did I do? Killed them all, of course.'

Na het succes van Serial, The Jinx en Making a Murderer zijn afgelopen jaar twee grote, tien uur durende Amerikaanse series gewijd aan het ruim twintig jaar oude proces tegen de Amerikaanse footballster O.J. Simpson, in 1995 vrijgesproken voor een dubbele moord: OJ: Made in America en American Crime: The People versus OJ Simpson. De hoge kijkcijfers geven aan dat deze reconstructies niet gedetailleerd genoeg kunnen zijn.

Ricciardi en Demos noemen de uitspraak van de federale rechter in Wisconsin een 'belangrijke ontwikkeling': 'Zoals we de afgelopen tien jaar hebben gedaan zullen we het verhaal blijven volgen, waarheen het ook zal leiden.' Dat neemt niet weg dat de onaangekondigde uitspraak, na een maandendurende procedure, als een verrassing voor de makers kwam. Ze waren niet met een draaiende camera in de rechtbank aanwezig en zullen dit sleutelmoment voor Making a Murderer 2 op een andere manier in beeld moeten brengen.

Meer over