Taalgebruik!wadiwatwat

Zit niet zo te tiespelen!

In de rubriek Wadiwatwat elke week een verzonnen woord, ingestuurd door een lezer, dat tot nu slechts in kleine kring bekend was.

Bart Koetsenruijter
Mart Roegholt Beeld
Mart Roegholt

Mart Roegholt: ‘Het woord komt van mijn grootvader, en mijn vader gebruikte het ook vaak. Het betekent frunniken aan tafel. Je zit met elkaar als familie te eten en iemand prikt veelvuldig in een hoopje puree, zit zijn servet te verfrommelen, met kaarsvet te spelen of roert doperweten door zijn glas water. ‘Zit niet zo te tiespelen!’, spreekt mijn vader het kind in kwestie streng toe. Ik vind het woord een prachtige onomatopee. Je hoort het friemelend geluid en ziet het gefrunnik voor je. Ik vond het woord zó normaal dat ik wel even in Van Dale moest opzoeken of het niet officieel bestaat.’

(In het Frysk Wurdboek deel 2: Nederlânsk-Frysk staat onder ‘frommelen’: ‘knoeierige bewegingen met zijn vingers maken, tyspelje’. En de website Taaldacht vermeldt in een lijst met Bijzondere Friese woorden: ‘tyspelje, druk, onrustig heen en weer bewegen’. Roegholts grootvader zal dus vermoedelijk Friese roots hebben gehad.)

(En in de Leeuwarder Courant van 2 juli 2010 staat dit (deel van een) gedicht van Gerrit Krol: ‘Dat is het rare/ dacht ik later/ dat in deze wereld van gras en water/ in deze meest Nederlandse provincie/ de dingen vaak/ geen Nederlandse namen hebben/ en de woorden/ niet altijd een Nederlandse betekenis,/ bijvoorbeeld als je moeder zei, op haar manier,/ van tiespelen, aan tafel,/ – dat je moest ophouden met tiespelen –/ dat je op straat, of op school,/ dat woord niet kon gebruiken./ Dat voelde je.’)

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Stuur uw woord, voorzien van een toelichting van maximaal 150 woorden en het door uw hand geschreven woord, naar taal@volkskrant.nl.