De week in boekenNieuwe titels

Zinderende zomer op komst in boekenland

De zomer, normaal een periode waarin weinig nieuwe titels uitkwamen, wordt een tijd om naar uit te zien.

De dichteres M. Vasalis, in 1974, nadat zij  in Den Haag de Constantijn Huygensprijs in ontvangst had genomen. Beeld ANP
De dichteres M. Vasalis, in 1974, nadat zij in Den Haag de Constantijn Huygensprijs in ontvangst had genomen.Beeld ANP

Hoopgevend bericht: de Utrechtse boekhandel Broese, die meer dan 40 jaar aan de Stadhuisbrug zat, opende donderdagochtend de nieuwe vestiging in het voormalige postkantoor op de Neude, onder de bibliotheek.

Triest bericht: het Guido Gezelle-museum, in zijn geboortehuis in Brugge, sluit de deuren. Er kwamen niet genoeg bezoekers meer.

Sympathiek bericht: in de Coronakronieken, die op 28 mei bij AtlasContact verschijnen, smeedt Daan Heerma van Voss actuele krantenberichten en verhalen aaneen, om zo de kreunende branche te steunen, want de volledige opbrengst gaat naar de boekhandel.

Twijfelachtig bericht: omdat de taalkundige Wim Daniëls onlangs 43 geplande voordrachten kon schrappen, besloot hij een roman te gaan schrijven. ‘Ik dacht wel meteen dat corona er een rol in moest spelen’, aldus Daniëls op zijn Facebookpagina, maar het moest ook ‘een soort van liefdesroman’ zijn. Die komt onder de titel Quarantaine reeds op 14 mei uit, bij Thomas Rap. Met een harde kaft eromheen; ‘gebonden, heet dat’, legt hij uit aan zijn toekomstige lezers, die hij allerminst overschat, want hij vertelt ook nog hoe dat in zijn werk gaat, een exemplaar bij de boekhandel reserveren. We danken Daniëls voor de informatie en wensen hem succes toe, op gepaste afstand.

Intussen doet zich een interessante verschuiving voor: in de maanden juni tot en met augustus, tot dusver een slome periode met af en toe een thriller en een gemakzuchtige bloemlezing, gaan uitgevers niet achterover zitten om de winsten van het voorjaar te tellen. Die winsten zijn er niet. Het wordt aanpoten geblazen. Dat zien lezers graag. Die wrijven zich nu al in de handen bij de aankondiging van het Verzameld werk van M. Vasalis (bij Van Oorschot), voor het eerst met ‘een ferme keuze uit het onverzameld proza’, dus niet alleen met de gedichten die we genoegzaam kennen. Bij De Bezige Bij komt het 20ste deel uit van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans, die 25 jaar geleden is gestorven, met 1.000 pagina’s ongebundeld werk uit de jaren 1934-1952: van schoolkrantbijdragen tot de eerste essays en vlijmende scheldstukken.

Aan het eind van de zomer komt er bovendien bij Querido een nieuw deel in de cyclus De Tandeloze Tijd van A.F.Th. van der Heijden: de roman Stemvorken is ‘een indringende erotische meesterproef in tijden van dorre verpreutsing’, en ‘een lesbische amour fou zonder weerga’, tussen twee getrouwde vrouwen van midden 40. En dat is niet eens het enige boek waar Van der Heijden dit jaar mee wil komen. De zomer zal zinderend zijn.

Meer over