AlbumrecensieWe Are Sent Here by History

Zijn vurige band The Ancestors laat Shabaka zoeken naar solomomentjes ★★★★☆

null Beeld
Beeld

De productiviteit van de Londense tenorsaxofonist Shabaka Hutchings kent geen grenzen. Hij toert zich met zijn drie bands niet alleen een slag in de rondte, hij maakt met Sons of Kemet, The Comet is Coming en Shabaka and the Ancestors ook nog eens album na album.

Nu is het de beurt aan zijn met Zuid-Afrikaanse muzikanten gevormde band The Ancestors waarmee Hutchings in Kaapstad en Johannesburg een tweede album opnam, We Are Sent Here by History. The Ancestors ontpopt zich weer als Hutchings’ meest veelzijdige band, waarin de spirituele teksten van Siyabonga Mthembu een belangrijke rol spelen.

De Afrikaanse thematiek in de teksten komt ook terug in het veelkleurige muzikale palet. Diverse blazers, piano, Fender Rhodes en percussie schreeuwen om aandacht, maar worden bij elkaar gehouden door de contrabas van Ariel Zamonsky. Hij blijft zijn eenvoudige melodieën aanhouden dwars door het spervuur aan dwarse noten van deze vurige band.

Het is voor Hutchings zelf vaak zoeken naar zijn solomomentjes. Het mooist doet hij dat in het laatste nummer Teach Me How to Be Vulnerable, alleen begeleid door een piano. Even rust na zoveel heerlijk onstuimige drukte.

Shabaka and the Ancestors

We Are Sent Here by History

Jazz

★★★★☆

Impulse/Universal