TechVakantie-apps voor kinderen

Zij swipen, jij slapen: de beste vakantie-apps voor kinderen

Zomer! De kinderen hebben straks vrije tijd te over. Wij zochten uit: met welke apps kun je ze zonder schuldgevoel aan een tablet of scherm tewerkstellen?

Bard van de Weijer
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De vakantie nadert, die eindeloze zee aan vrije tijd. Althans voor de kinderen. Natuurlijk is er het campingzwembad en de waterglijbaan waar ze zich kunnen verpozen, maar er is vaak ook de lange reis en ochtenden waarop papa en mama willen uitslapen. Dan zijn daar tablet en smartphone voor elektronisch vermaak. Welke apps kun je je kinderen voorschotelen zonder jezelf op te zadelen met een schuldgevoel? Het vakantieoverzicht van apps-die-je-kinderen-niet-in-klikkende-zombies-veranderen.

Moet je het kroost tijdens de vakantie opzadelen met nog meer lezen en spellen? Jazeker. Vooral omdat deze apps bij jonge kinderen in goede aarde vallen:

Letterschool

Een klassieker uit het stenen tijdperk van de apps. Kinderen leren letters en cijfers schrijven. Aanvankelijk door punten van letters met elkaar te verbinden, daarna door ze over te trekken met een beetje hulp van de app en uiteindelijk moeten ze het zelf doen. Briljante graphics, feestelijke beloningen en geweldige geluidseffecten. En als het kind even de kluts kwijt is, of gewoon afgeleid door Bob de Bouwer, komt de app met speelse aanwijzingen.

Android, iOS: € 6,99.

null Beeld

Quick Math jr.

Een app om jonge kinderen te helpen bij tellen en rekenen. Centraal staan robotjes (oudere appers herkennen er Meneertje Kietel in) die geteld moeten worden. Met de app oefenen kinderen ook de oog-handcoördinatie, doordat ze robotjes in vakjes moeten schuiven. Heel eenvoudig en grafisch minder interessant dan Letterschool, maar jonge kinderen zijn er weg van. Ouders kunnen hun voortgang volgen en kunnen dus lekker lang in bed blijven liggen.

iOS: basisversie gratis.

null Beeld

Kleine Boeren

Volwassenen moeten bij deze app vermoedelijk veelvuldig denken aan het gedicht van Cees Buddingh’ over de oude boer die de zon ziet opkomen en ondergaan. Ploegen, zaaien, oogsten, ploegen, zaaien, oogsten, ploegen, zaaien, oogsten – het gaat maar door, net als in het echte boerenleven. Zelf zien we niet zo de lol in van het repetitieve aspect van deze game, maar kinderen schijnen er dol op te zijn. De graphics zijn fraai, dat wel. De variant Kleine Bouwers is eigenlijk aardiger.

iOS: € 4,49.

null Beeld

Bobo

De bladenmarkt mag dan in mineur verkeren, Donald Duck loopt nog altijd als een trein en de Bobo blijkt ook nog te bestaan. Er is ook een gratis Bobo-app, met een boom waarin de allerkleinsten spelletjes kunnen doen. Kleuren, puzzelen, ballonnen lekprikken, kleuren en letters herkennen; de opzet van alle spelletjes is eenvoudig, maar ze zijn goed uitgevoerd. En gratis.

iOS: gratis.

null Beeld

Jop gaat slapen

Al een wat oudere app. Jop wil naar bed en moet worden geholpen bij het opruimen, onder de douche gaan en afdrogen. Kinderen leren vooral swipen, klikken en vegen met deze app. De tekeningetjes ogen wat gedateerd en het spelplezier is beperkt, maar de app helpt de jongste kinderen wel bij het bereiken van vingervlugheid op het aanraakscherm.

Android: € 2,29. iOS: € 3,49.

null Beeld

Slaap Lekker

Een stuk moderner vormgegeven zijn de slaapverhaaltjes in deze app. Het idee: alle lichten op de boerderij uitzetten door de schakelaar te vinden in alle vertrekken, zodat de dieren rustig kunnen gaan slapen. De beesten kunnen voor het slapengaan nog even worden ‘opgepookt’, zodat ze een ei leggen of een keertje loeien. Leuk voor de allerjongsten, ook als ze net wakker zijn. Er kan ook een wintertafereeltje worden gekozen. Twee minpunten: tablet- of smartphonegebruik vlak voor het slapengaan bevordert de nachtrust niet, hebben wij altijd geleerd. En als het verhaaltje een keer is doorlopen, is het op en moet er weer worden bijbetaald voor meer variaties. Dan krijg je als ouder toch een hoop stress van die 3 euro 49.

Android, iOS: € 3,49.

null Beeld

Squla

Van peuters tot eerste klas havo, met Squla kan de complete kinderschare zich vermaken. Taalquizjes, rekensommetjes, geschiedenis en zelfs een heuse Cito-toets; alles zit in deze app. Enige nadeel: het lijkt verdomd veel op school.

Android, iOS: € 12,99 per maand. Eerste levels gratis.

null Beeld

Monument Valley

Veruit de interessantste app voor iets oudere kinderen. Om te zeggen dat Monument Valley een puzzelapp is, zou hem tekortdoen. De speler belandt in een escheriaanse droomwereld waarin protagonistje Ida zich een weg moet zien te banen door wonderlijke, driedimensionale doolhoven. Voor kinderen vanaf een jaar of 8.

Android: € 2,99 euro. iOS: € 4,49.

null Beeld
Meer over